Engeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Avebury de grootste steencirkel ter wereld

Engeland,
Groot-Brittannië


Engeland kent mooie plaatsen maar een van de grootste bezienswaardigheden is Stonehenge. Veel mensen gaan naar Stonehenge, ik liever niet.
Het parkeerterrein staat vol bij de steencirkel waar duizenden jaren geleden al mensen naar toe trokken. Er moet entree worden betaald, je loopt met een audiomate aan het oor en je mag enkel in een wijde boog om de stenen heenlopen. En waarschijnlijk heb ik een verkeerde dag uitgekozen kan ook, maar ik ben zonder bezichtiging weggereden en ga veel liever naar Avebury.

De steencirkel in Avebury is zelfs ouder dan in Stonehenge, tussen de 25500 en 2200 v chr toen in Stonehenge pas met de eerste houten versie werd begonnen.

Het pittoreske dorpje Avebury staat bijna midden in de steencirikel. Er staat ook een rietgedekte herberg en vanaf het terras kun je de oude 2 tot 5,5 meter rechtopstaande stenen bewonderen.

Je kunt er (zonder entree te betalen) heerlijk wandelen tussen de stenen door. Je mag ze zelfs aanraken. Schapen grazen onverstoorbaar terwijl ik me verbaas over hoe ze de ca 600 stenen er hebben gekregen. De cirkel heeft een diameter van maar liefst 335 m en is daarmee de grootste ter wereld. Wat hadden ze nou voor eenvoudige middelen 5000 jaar geleden.

Het is een bijzondere plek gelegen tussen glooiende heuvels 30 km van Stonehenge en 70 km van Glastonbury.

Voor een drankje of hapje;
Herberg The red Lion, High St | Avebury, Marlborough, Avebury
Wij hebben (in juni) overnacht op een camping in de buurt: Postern Hill in Savernake Woud en heerlijk geslapen onder eeuwenoude eikenbomen.