Engeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Historisch Rochdale

Engeland,
Groot-Brittannië


In veel Nederlandse plaatsen is wel een straat of woningbouwvereniging met de naam Rochdale. Maar waar komt die naam vandaan?
Rochdale is een stad in midden Engeland, in de buurt van Manchester. De stad is beroemd geworden door een groep van 28 pioniers die daar de eerste goed lopende coöperatie stichtten. De opkomst van de coöperaties was een reactie op de vaak erbarmelijke omstandigheden waarin onder meer de fabrieksarbeiders moesten leven. De lonen waren laag en de prijzen van de levensmiddelen hoog. Bovendien waren die levensmiddelen vaak van slechte kwaliteit. Door gezamenlijk geld bij elkaar te brengen was men in staat zelf een winkeltje te beginnen en levensmiddelen in te kopen. De levensmiddelen werden dan weer aan de leden verkocht tegen een redelijke prijs. Ook kregen alle leden zeggenschap over de gemaakte winst.
Hun winkel opende op 21 december 1844 in Toad Lane haar deuren, in het begin maar twee avonden per week. De belangrijkste artikelen waren toen suiker, meel, havermout en kaarsen. Sinds 1931 is die winkel een museum. (Op de door mij geplaatste foto kun je deze museumwinkel zien.) In het museum kun je nu ook zien hoe de internationale coöperatieve beweging in meer dan 100 landen over de hele wereld bestaat.
In Rochdale is ook nog een ander interessant museum, over de Industriële Revolutie in Engeland (gevestigd bij het VVV kantoor), en een schitterend gemeentehuis in Victoriaanse stijl. Als je daar binnen mag kijken in de grote hal kun je 30 glas-in-lood ramen zien met Britse vorsten en vorstinnen.
Een bezoek aan Rochdale is heel goed te combineren met een bezoek aan Saltaire, waar ik al eerder een tip over heb geschreven. Zo maak je er een gevarieerde historische dag van en krijg je er ook nog een prachtige natuurrit door het Penninisch gebergte op de koop toe bij.