Engeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ga eens naar Warwick

Engeland,
Groot-Brittannië


Iedereen die van geschiedenis en mooie oude stadsarchitectuur houdt kan ik een bezoek aan de stad Warwick (ten zuidoosten van Birmingham) van harte aanbevelen. Hieronder zal een ik een aantal “lokkertjes” noemen.
Allereerst Warwick Castle. Waarschijnlijk schrik je even van de hoge entreeprijs maar je krijgt daarna wel waar voor je geld. In het kasteel is een vestiging van Madame Tussauds, het wassenbeeldenmuseum. Zo wordt er onder andere een feest uit 1898 uitgebeeld. De Duchess of Warwick heeft als een van de eersten in Engeland elektrisch licht in haar kasteel gekregen (verjaardagscadeau van haar man) en dat werd gevierd. Er is destijds een engine-mill in de rivier de Avon achter het kasteel aangelegd om de stroom op te wekken. Die mill kun je ook bezoeken.
De rondleiding wordt gedaan door een actrice die de rol aanneemt van Dorothea, het Duitse kamermeisje van de familie. Zij weet veel, tot smeuïge verhalen over de slaapkameravonturen aan toe. Een van de gasten op het feest is de latere koning Edward VII (zoon van koningin Victoria). En het schijnt dat hij zeer gecharmeerd was van Duchess Daisy….Er worden ook nog heel wat andere thema’s tot leven gebracht. De ghosttower bijvoorbeeld, niet geschikt voor kleine kinderen en mensen met hartproblemen. Ook hier zorgen acteurs en wassenbeelden weer voor het entertainment.
In de stad staat St. Mary’s Church, die een bezoek meer dan waard is. Hier vind je onder andere het praalgraf van Robert Dudley, de eerste graaf van Leicester en “lover" van Queen Elisabeth I. Hij kwam als landvoogd onze Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden te hulp na de dood van Willem van Oranje. Het bewind van Leicester was echter geen succes. Hij bleek een slecht militair leider; verschillende steden gingen voor ons verloren. Onder zijn bevel werd de Slag bij Zutphen tegen de Spanjaarden verloren. Ook was hij verantwoordelijk voor de val van Deventer. Daarna werd hij "ontslagen". Dit is leuke achtergrondinformatie als je door deze kerk zwerft.
Veel oude woningen in Warwick hebben de monumentenstatus en dat is goed te zien. Loop beslist even naar het mooie Lord Leycester Hospital, dat nooit een ziekenhuis is geweest. Dat Warwick een historische stad is kun je ook zien aan leuke details. Zo vond ik er nog een brievenbus met de initialen van Queen Victoria (VR). Die staat er dus al meer dan honderd jaar. De kaarten die ik er in gepost heb kwamen keurig in Nederland aan!