Engeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Osborne House op het eiland Wight

Engeland,
Groot-Brittannië


Osborne House was het favoriete paleis van de Britse koningin Victoria (1819 - 1901). Iedereen die van geschiedenis of fraaie tuinen houdt kan hier een aantal leuke uurtjes doorbrengen. Victoria was een bijzondere koningin, ruim 63 jaar regeerde ze over haar grote rijk. Ze werd zelfs keizerin van India. Ze had negen kinderen. Hun nageslacht maakte haar de grootmoeder van Europa. Haar kleinzoon Wilhelm was de laatste keizer van Duitsland, haar kleindochter Ena koningin van Spanje, haar kleindochter Maud koningin van Noorwegen en haar kleindochter Alice de laatste tsarina van Rusland.
Victoria was bijna 40 jaar weduwe en heeft al die tijd voor haar man Albert in de rouw gelopen.
Het was maar een kleine vrouw, toch was zij vele jaren de belangrijkste vorstin in de wereld.
In Osborne House zie je heel veel leuke herinneringen aan haar: prachtige schilderijen en meubilair, een Royal Nursery met logeerbedjes voor de vele kleinkinderen die hier logeerden, een Swiss Cottage in de tuin waar haar kinderen leerden huishouden en tuinieren. Ja zelfs het Victoria Fort en de Albert Barracks, waar haar zoons als kind al konden oefenen hoe ze loopgravenoorlogen moesten voeren. Ook de badkoets voor deze preutse koningin is bewaard gebleven.
Victoria is in dit paleis overleden, ook haar sterfbed is nog te zien.
Voor de mensen die meer willen dan alleen een middagje geschiedenis raad ik een wandeling door de tuinen aan en een rit per dubbeldekker over het sfeervolle eiland Wight.
Je kunt hier vanaf Portsmouth, Southampton en Lymington Pier naar toe varen.