Engeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Full Speed

Engeland,
Groot-Brittannië


Allereerst iedereen de beste wensen.
Bij het maandthema "snelheid" moest ik gelijk aan de papegaaiduikers denken die we afgelopen zomer op de Farne eilanden gezien hebben. Ik had geen idee dat die beesten zo snel waren. In het begin dacht ik: die krijg ik er nooit fatsoenlijk op. Ik had het idee dat die clowneske beetjes een beetje sloom waren met die te grote kop, dat ronde lijf en die kleine vleugeltjes.
Niets is echter minder waar. In alle opzichten zijn deze beesten razendsnel. Ze kunnen onderwaterzwemmend een snelheid van wel 20 kilometer per uur halen. Als ze op topsnelheid vliegen gaan die kleine vleugeltjes per minuut wel 400x heen en weer en halen ze een snelheid van 90 kilometer per uur.
Deze vogel komt met visjes aanvliegen voor het jong. Dat doen ze op volle snelheid om de meeuwen te ontlopen. Op het laatste moment gooien ze hun vleugels en poten uit om af te remmen en in het hol van het jong te duiken.
Op de foto is ondanks de sluitertijd van 1/ 6400 nog beweging in de vleugels te zien. Hij ging hier nog full speed met dus 400 vleugelslagen per minuut.