Engeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

ROMAN FORT, VINDOLANDA- TYNE/HADRIANUS WALL/ENGLAND

Engeland,
Groot-Brittannië


Vindolanda is een Romeins fort en een burgernederzetting in Engeland (Northumbria) bij de muur van Hadrianus. Vindolanda was gelegen aan de 'Stanegate', de militaire weg die langs de muur van Hadrianus liep. Deze weg was oorspronkelijk aangelegd in opdracht van keizer Trajanus.
Vindolanda ligt ongeveer een mijl ten zuiden van de Muur van Hadrianus, maar de eerste castra dateert mogelijk al uit Flavische tijd. In de late eerste eeuw (ca. 85) is er een houten castra, die later wordt vervangen door een stenen versie. De ligging is dan ook zeer strategisch, in de "nek" van Groot-Brittannië, tussen de Noordzee en de Ierse zee, aan de uiterste rand van het Romeinse Rijk.
De bodem in Vindolanda is deels anaeroob(lucht vrij), zodat alledaagse voorwerpen die elders allang zouden zijn vergaan, uitstekend bewaard zijn gebleven, niet alleen metaal en hout maar ook leer, textiel. De meest spectaculaire vondsten zijn echter een groot aantal houten plankjes van ongeveer 1 millimeter dik, de Tabletten van Vindolanda, waarop de inkt, en daarmee de originele teksten min of meer bewaard zijn gebleven.