Engeland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

But not a page...

Engeland,
Groot-Brittannië


Mai-Dun, oftewel Maiden castle in Dorset.

Het heuvelfort domineert de omgeving, op de foto vult van links tot recht de horizon (het is geen panoramafoto). Het grootste heuvelfort van Groot Brittannië en een van de best bewaarde. Oorspronkelijk gebouwd als een van de vele forten in deze omgeving in de vroege ijzertijd bereikte het rond 400 v. Chr. zijn huidige omvang. Het was in die waarschijnlijk de belangrijkste plaats in heel zuidwest-Engeland. In de late ijzertijd ging het snel in status achteruit en de Romeinen wisten het in 43 n. Chr. moeiteloos te veroveren. In de 2e eeuw n. Chr. was het verlaten, de bewoners waren naar een nieuwe nederzetting verhuisd, het huidige Dorchester.
De plek heeft nog wel een zekere betekenis gehad, want in de 4e eeuw werd hier nog een tempel gebouwd. Maar na de Romeinse tijd bleef het leeg en verlaten. Van de vroegere bewoners en hun macht en rijkdom is niets in de geschiedenis overgeleverd, wat we nu weten is vanwege opgravingen in en om het fort.
Zoals Thomas hardy al lamenteerde in zijn verhaal "A Tryst at an Ancient Earthwork" uit 1885: "But not a page, not a stone, has preserved their fame".