Edinburgh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Eerbetoon aan een hond en een klopgeest op Greyfriars Cemetery

Edinburgh,
Groot-Brittannië


Als je ooit in Edinburgh mocht zijn, dan kan ik je beslist aanraden om Greyfriars Cemetery te gaan bezoeken. Dit bijzonder mooie, sfeervol kerkhof is een van de oudste begraafplaatsen in Schotland.

In de loop van de eeuwen is deze begraafplaats een kleine drie meter hoger geworden. Men schat dat er hier bijna 500.000 mensen begraven liggen. Veel ervan zijn Convenanters, aanhangers van een protestantse stroming die tegen kerkelijke functies waren en ook de koning niet erkenden als hoofd van de kerk.
In 1679 werden 1200 Convenanters gevangen genomen en maandenlang op deze begraafplaats gevangen gehouden in een soort openlucht concentratiekamp. Daarom heet de zuidkant van het kerkhof nu nog steeds “Convenanters’ Prison”.
Sinds hun vervolging door “bloody” George Mackenzie schijnt er hier ook een klopgeest rond te waren.

Maar het meest bekend is deze begraafplaats vanwege het eerbetoon aan het hondje Bobby. Dit hondje hield 14 jaar lang de wacht bij het graf van zijn baasje: de politieman John Gray. Hij werd keer op keer verjaagd omdat er geen honden toegestaan zijn op het kerkhof. Maar zijn volharding werd beloond. Uiteindelijk betaalde de burgemeester William Chambers zijn hondenpenning en verleende hem toestemming voor verblijf bij het graf. Toen Bobby stierf werd hij aanvankelijk naast zijn baasje begraven. Later is zijn gedenksteen verplaatst.

Ik was er op een erg mistige namiddag. De vele grafgiften voor het hondje hebben me heel erg aangegrepen. Vanuit de hele wereld komen mensen hier voor een eerbetoon. Ik hield het er dan ook niet droog. Gelukkig heeft poltergeist Mackenzie me met rust gelaten.
Buiten het kerkhof, niet ver van de ingang, staat een bronzen beeld van Bobby bij een fontein op straat.

Het kerkhof ligt midden in de oude stad, een paar minuten lopen vanaf de George IV brug van de Royal Mile.


Voor wie zin heeft in een tranentrekker met de feestdagen. Dit verhaal is verfilmd:

- Greyfriars Bobby: The True Story of a Dog (1961)
- Greyfriars Bobby (2005)