Santorini

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Santorini, het meest fotogenieke Cycladen-eiland.

Santorini,
Griekenland


Heel veel Griekse ansichtkaarten en kalenderfoto’s laten plaatjes zien die gemaakt zijn op het prachtige eiland Santorini. (De naam is een verbastering van Saint-Irene.) Het eiland wordt ook wel Thera genoemd.

Santorini is het overblijfsel van een vulkanische kegel waarvan de top is afgeblazen. De binnenste kust rond de caldera (de enorme krater) is een afgrond, met een hoogte van soms wel meer dan 300 meter. De caldera meet ongeveer 12 bij 7 kilometer en is op sommige plekken ruim 400 meter diep. Je kunt hier heel duidelijk de diverse lagen van gestolde lava zien met daar bovenop witte stadjes en dorpjes. Toen ik aan kwam varen met de veerboot vanaf Naxos dacht ik even dat er sneeuw op de rand van de caldera lag, maar dat bleken het stadje Fira en het dorpje Oia te zijn.

Het eiland is bekend geworden door een van de grootste vulkanische uitbarstingen in de geschiedenis die ongeveer 3.600 jaar geleden plaatsvond. Vermoedelijk is de Minoïsche beschaving op Kreta door deze gigantische uitbarsting, en de daarbij behorende verwoestende tsunami, verdwenen. Ook het verdwijnen van het land Atlantis en deel van de in de Bijbel genoemde plagen in Egypte worden door deze natuurramp verklaard.
Iedereen die meer wil weten raad ik aan om naar de opgravingen van Akrotiri te gaan.

Fira, het hoofdstadje, is een doolhof van smalle straten. Er zijn fraaie koepelkerken en grotwoningen te zien. Hotels, cafes en restaurants hebben terrassen met een fantastisch uitzicht. De kleine haven (Skala Firon) ligt 275 meter onder Fira en is te bereiken per kabelbaan of via een ezelspad van 566 treden.

De mooiste zonsondergang zie je vanuit Oia, het fotogenieke dorpje aan de noordkant van het eiland. Ik heb destijds een scootertje gehuurd om er te komen. In de zomermaanden kan het hier flink druk zijn, mijd dus de maanden juli en augustus.

Er zijn stranden met zand of kiezels van gestolde lava met verschillende kleuren. Neem badslippers mee want op het donker gekleurde strand kun je in de zomer haast niet op blote voeten lopen.

Een leuke vaarexcursie is een bezoek aan het vulkanische eilandje Nea Kameni met zijn geneeskrachtige warmwaterbronnen.

Je kunt naar Santorini vliegen maar zelf heb ik een veerbootcruise langs de Cycladen gemaakt die me heel goed bevallen is.