Corfu

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een Sappige Geschiedenisles over Sissi

Corfu,
Griekenland


Elisabeth in Beieren, beter bekend onder de naam Sissi, had nogal wat titels. Hertogin in Beieren, Prinses van Beieren, Keizerin van Oostenrijk en Koningin van Hongarije. Hoewel al deze titels doen vermoeden dat haar invloed in de geschiedenis groots was, is dit niet het geval geweest. In de geschiedenisboeken wordt zij meestal slechts kort benoemd. Hoe kan het dan toch dat zij zo beroemd geworden is, en zoveel toneel- en filmscenario-schrijvers geïnspireerd heeft? Dat laat zich eenvoudig verklaren door het gegeven dat Sissi best een tragisch, maar sappig leven heeft geleid. Hier wat interessante trivia over deze beroemde dame.

- Sissi verborg op latere leeftijd vaak haar gezicht achter een waaier. Naar eigen zeggen 'zodat de dood ongestoord zijn werk kan doen'. Er gaat echter het verhaal dat in werkelijkheid haar gebit zo slecht was (ze miste een paar tanden) en haar adem zo stonk, dat ze dit wilde verbergen om haar imago als prachtige prinses niet te verpesten.

- Waanzin kwam veel voor in de familie van Sissi. Zijzelf trok vaak de aandacht met haar anorexia. Ze had periodes dat ze alleen maar melk dronk of alleen maar sinaasappels at. Hoewel ze 1,72m was, woog ze meestal maar tussen de 45 en 50 kilo. Ze schafte allerhande sporttoestellen aan, waarover de hofhouding verbaasd was. Ze dachten dat het voor de mannen was, maar ze bleken voor Sissi.

- Vanaf 1875 mochten er geen afbeeldingen meer van haar gemaakt worden, omdat ze haar eeuwige schoonheid wilde behouden en niet haar verval wilde tonen.

- Sissi's zoon Rudolf vermoordde op zijn 30-ste levensjaar zijn 17-jarige geliefde, en beroofde daarna zichzelf van het leven.

- Sissi is uiteindelijk vermoord. Door een anarchist, met een geslepen vijl. De vijl werd hard in haar borst gestoken. In eerste instantie stond de dame op, fatsoeneerde haar kapsel en liep door. Enkele meters verder is zij alsnog in elkaar gestort en overleden.

Zomaar een greep uit het bijzondere leven van Sissi. Je zult begrijpen dat het interessant is om jezelf te verdiepen in haar historie. Een goede plek om dit te doen is het Achilleon, haar zomerresidentie op Corfu. Een prachtig pand, met mooi gedecoreerde kamers. Vlak na de oplevering besloot Sissi echter dat ze zich er toch niet zo prettig voelde, en liet alles verschepen naar Wenen (waar ik dit weekend heen ga). Op de plek kun je echter nog steeds een blik werpen op de tijd van toen, haar stijl en omgeving. Bovendien vind je hier veel informatie over haar leven. Maar het is ook een mooi gebouw om gewoon wat doorheen te dwalen, zoals door het prachtige trappenhuis!