Provence

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Abdij van Senanque

Provence,
Frankrijk


De abdij van Senanque is cisterciënzer abdij werd in de twaalfde eeuw gebouwd en is vandaag de dag nog steeds in gebruik door monniken. Geen monnik, maar wel op zoek naar rust? Het is mogelijk er individueel of met een groepje in retraite te gaan.
Al honderden jaren is het klooster in gebruik door monniken die hun leven aan God wilden wijden. Niet onafgebroken, want tijdens de godsdienstoorlogen en de Franse Revolutie werden de monniken tijdelijk verdreven van hun prachtige plekje in de Provence.

In de 13e en 14e eeuw waren de hoogtijdagen van het klooster, het bezat in die tijd vele landgoederen in de wijde omgeving. Sinds de 16e eeuw was de bezetting van het klooster veel kleiner, amper een paar dozijn monniken. Een groot deel van de twintigste eeuw stond het klooster ook leeg, tot in 1988 een kleine gemeenschap terugkeerde.

De monniken die nu in Senanque leven verbouwen onder meer lavendel en houden bijen voor honing. Hun producten kun je in de winkel bij de abdij kopen. Verder is het mogelijk een deel van het klooster te bezichtigen, waaronder de kerk, kloostergang en een aantal van de oude zalen. De monniken leven volgens een strikt dagelijks ritme, dat al om 10 over 4 ’s ochtends begint. Als bezoeker kun je hun diensten in de kapel of kloosterkerk meemaken.

De Abdij van Senanque ligt in een vallei ten noorden van Gordes, aan de D177.
Info: Frankrijk puur.

Deze foto is medio juni genomen, de lavendel is nog niet op z’n mooist, nog een paar weken wachten.