De Loire

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lionheart

De Loire,
Frankrijk


De Abdij van Fontevraud ligt in het Loiredal en heeft een aantal bijzondere bezienswaardigheden. Het complex bestaat uit vijf van de best bewaarde kloostergebouwen ter wereld en heeft een rijke geschiedenis én overleden 'bewoners'. In 1101 gesticht was het zijn tijd ver vooruit doordat zowel mannen als vrouwen er leefden met als kloosterhoofd een vrouw. Uniek in die tijd.

Binnen vindt je de prachtige kleurrijke grafstenen van Richard van Leeuwenhart en zijn vader Hendrik II, beiden Koning van Engeland. Richard werd vooral bekend door de derde Kruistocht en het daarmee openstellen van Jeruzalem voor Pelgrims. Zijn hart ligt in de Kathedraal van Rouen, zijn hersenen in de abdij van Charroux, zijn lichaam in Fontevraud. Naar eigen zeggen 'omdat geen land groot genoeg was zijn hele lichaam als geheel te ontvangen'. Zegt iets over zijn niet geringe ego.

De kloostergangen, van waaruit de foto is gemaakt, zijn ook prachtig maar een subliem kunststukje vindt je tegen de buitenmuur van de abdij aangebouwd. Een volledig intacte keuken met acht hoeken in Romaanse stijl, met aan de buitenkant een prachtig puntig dak met vele schoorsteentjes er op. Zo kon men acht kookhoeken gelijktijdig benutten om zo de inwoners van het nodige eten te voorzien. Het moet in die keuken aardig warm zijn geweest.

Een aanrader en mooie afwisseling met de kastelen die in overvloed aanwezig zijn langs de Loire.