Corsica

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mensvormige Menhirs in Filitosa.

Corsica,
Frankrijk


De één kijkt nogal nors, de ander lijkt meer verbaasd te zijn en sommigen staren je bijna glimlachend aan.

De antropomorfe menhirs van Filitosa lijken allemaal een eigen karakter te hebben, ze staan alleen of in groepen rondom de uit de steentijd stammende nederzetting.
De eerste beelden werden vlak na de Tweede Wereldoorlog door Charles Cesari ontdekt en in de loop der tijd werden steeds meer oudheidkundige vondsten opgegraven.

Het merendeel van deze vondsten stamt uit grofweg de periode van 2000 tot 700 voor Christus, in deze periode beheerste dit stadje het dal van de Taravo. Maar er zijn ook aanwijzingen dat deze locatie een 8000 jaar oude geschiedenis heeft.

Vanaf de toegangspoort leidt een slingerend paadje de groene heuvel af richting de resten van de nederzetting en verder naar beneden naar de oude steengroeve.
Gelijk aan het begin van het pad staat een van de mooiste beelden, Filitosa V, bij goed licht zijn de details zoals zijn zwaard en dolk duidelijk zichtbaar.

De beelden met de meest sprekende gezichten staan opgesteld rond het centrale monument in het dorpje. Rondom de steengroeve staan een aantal menhirs die in de omgeving zijn gevonden, deze zijn minder sprekend dan de rest maar ze zijn wel zeer indrukwekkend door hun meer dan manshoge formaat.

[url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/frankrijk/corsica/reisreporter/fotos/284465.html" target="_blank"][img width=200 height=300 src=http://www.columbusmagazine.nl/images/user_images10/686f2/686f2.jpg][/img][/url][url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/frankrijk/corsica/reisreporter/fotos/273515.html" target="_blank"][img width=200 height=300 align="right" src=http://www.columbusmagazine.nl/images/user_images10/1a73a/1a73a.jpg][/img][/url]


Er is een klein museum waar de geschiedenis van deze locatie uit de doeken gedaan wordt en waar ook nog een aantal fraaie brokstukken van menhirs te zien zijn.
Een klein winkeltje waar onder andere minimenhirs te koop zijn maakt het geheel compleet.

Van Pasen tot eind Oktober is de vindplaats dagelijks geopend, de rest van het jaar allen op afspraak.
Filitosa ligt op ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Ajaccio en 25 kilometer ten noorden van de kustplaats Propriano.

[img width=500 height=360 src=http://people.zeelandnet.nl/caenka/filitosa.jpg][/img]

Vanaf of op weg naar Propriano is het zeer de moeite waard om een omweg te maken over de D 257 die bij Olmeta van de hoofdweg aftakt, een erg fraai weggetje met mooie uitzichten over de golf van Valinco.

Meer informatie is te vinden op de [url="http://www.filitosa.fr/en/index.html" target="_blank"][b]officiële site[/b][/url].