Corsica

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Paradijselijk stukje van de Corsicaanse kust

Corsica,
Frankrijk


Om dit stukje natuurlijke pracht te zien moet u aan boord gaan van één van de kustvaartuigen van Porto. U kunt dan kiezen om u te laten varen maar het is veel leuker om een kleine boot te huren (halve of hele dag) en zelf deze kust te bezichtigen. Als u er voor kiest om u te laten varen, zal de boot meer dan 3 uur lang langs de [url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/frankrijk/corsica/reisreporter/fotos/103430.html" target="_blank"]kustinhammen van het natuurreservaat Scandola [/url]varen. Dit prachtige kustgedeelte bestaat uit vulkanische kliffen, die schitterend gekleurd en gevormd zijn. De boot vaart hierna een smalle kreek in en bezoekt een grot met prachtig helder water. Na dit bezoekje zet de boot koers richting Punta Scandola en anar het prachtige kleine dorpje Girolata. Dit dorpje ligt diep verscholen achter de baai en is alleen per boot te bereiken. In dit dorpje stopt de boot een half uurtje om even te zwemmen of het dorpje te bezoeken. Echter als u dus met een eigen klein motorbootje gaat kunt u de natuurlijke rijkdom van de omgeving beter bezichtigen.
Het natuurreservaat Scandola staat op de lijst van werelderfgoederen van Unesco. De vulkanische kust is 100 kilometer lang en het oppervlakte is meer dan 1000ha. Het gebied maakt deel uit van een groter gebied dat zich uitstrekt tot het massief van Cinto (de hoogste berg van Corsica). Op de grens van water en land bevinden zich terrassen die gevormd worden door uitstekende gedeelten vlak boven het water. Deze terrassen zijn soms meer dan 1000 jaar oud en zeer broos. Leg uw boot dan ook niet aan en loop niet over deze terrassen.
De 100km lange kust van dit schiereiland is volledig onbebouwd en is daarom één van de laatste wilde kustgebieden van Corsica. Je vindt hier onder andere de [url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/frankrijk/corsica/reisreporter/fotos/127672.html" target="_blank"]Visarend[/url], een zeldzame roofvogel in Frankrijk. Hij bouwt zijn nesten hoog op de vulkanische kliffen, maar vanaf het water kun je ze goed zien. Momenteel leven er weer zo’n dertig paren na het dieptepunt van 1970 (nog maar drie paren). Naast deze Visarend leven er ook [url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/frankrijk/corsica/reisreporter/fotos/129150.html" target="_blank"]Geelpootmeeuwen[/url], de zeldzame [url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/frankrijk/corsica/reisreporter/fotos/127893.html" target="_blank"]Audouin’s Meeuwen[/url], [url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/frankrijk/corsica/reisreporter/fotos/100417.html" target="_blank"]Kuifaalscholvers [/url]en soms wordt er zelfs een Steenarend gespot. De grotten worden bewoond door enkele kolonies vleermuizen van de bijzondere soort Tadarida teniotis.