Corsica

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Enerverende wandeling en prachtige pozzines

Corsica,
Frankrijk


Om dit prachtige meer te bereiken begint u bij de parkeerplaats van het Maison Forestiere de Poppaghia (ligging 14 km ten zuidwesten van Calacuccia en op 7km van de Col de Vergio). Vanaf hier volgt u de pijltjes en na een flinke wandeltocht bereikt u het bergmeer Le Lac de Nino. In het begin is de wandeltocht nog vrij vlak, maar halverwege wordt hij een stukje pittiger en moet u soms een beetje over rotsblokken klauteren. De wandeling duurt ongeveer bij elkaar drie uur en u bereikt een hoogte van ongeveer 1743 meter. Het [url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/frankrijk/corsica/reisreporter/fotos/103512.html" target="_blank"]bergmeer[/url] (pozzine) is een groot gletsjermeer met een door groene weidegrond bedekte oevers waar schitterende meanders doorheen lopen. De wandeling om het meer duurt ongeveer één uur waarbij u ook langs de bron komt van één van de grootste rivieren van Corsica, de Tavignano.
De pozzines (alpiene waterpoelen) vormen diverse meanders, uitgeholde gaten omgevne door weidegronden. Deze gronden ontstaan op dezelfde manier als veengronden. Op een ondoorlaatbaar oppervlak slibt het gletsjermeer door rottende wortels dicht, waarna het met gras wordt bedekt. Deze sponsachtige ondergrond is erg broos en je moet dan ook niet te dicht bij de waterranden komen, want deze zijn erg kwetsbaar.
Het Lac de Nino herbergt ook een groot aantal planten- en diersoorten. In het meer leven in feite maar twee plantensoorten, Fnteinkruid en Waterdrieblad, die wanneer ze bloeien een prachtige gloed over het bergmeer geven. Langs de oevers leven onder andere Winterkoninkjes en Tapuiten, maar ook de zeldzame en endemische Corsicaanse Citroenkanarie. Ook lopen er [url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/frankrijk/corsica/reisreporter/fotos/101668.html" target="_blank"]ponies rondom de pozzines [/url]die gewillig willen poseren voor een mooi plaatje.