Corsica

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het uiterste zuiden van Frankrijk

Corsica,
Frankrijk


Het uiterste zuiden van Frankrijk wordt gevormd door de exotische eilandengroep L'Archipel des Lavezzi. Deze eilandengroep is vanaf de haven van Bonifacio in een uur te bereiken. Deze boottocht kost zo'n 15 euro per persoon, maar met een beetje onderhandelen betaal je zo'n 25 euro voor twee personen, zeker buiten het toeristische seizoen. De archipel bestaat uit een honderdtal eilandjes en klippen van graniet, maar alleen het grootste eiland Lavezzu (66ha) wordt aangedaan tijdens de boottocht. Op het eiland bevindt zich ook de begraafplaats van overledenen van het schip La Semillante dat 15 februari 1855 schipbreuk leed vanwege mist en storm. Alle lichamen bleken niet te identificeren behalve die van aalmoezenier A. de Maisonneuve en de kapitein. Hun namen prijken dan ook als enige op de graven, alle andere graven zijn anoniem.
Sinds 1982 is de eilandengroep een natuurreservaat. Er komen talrijke zeldzame en inheemse plantensoorten voor, maar slechts twee soorten bomen, de vijgenboom en de zwarte moerbei. De grote diversiteit aan vogelsoorten (maar liefst 150 soorten) was ook een reden om deze eilandengroep tot natuurreservaat uit te roepen. Onder andere Kuifaalscholvers, Zilvermeeuwen en Geelpootmeeuwen kunt u hier het gehele jaar treffen. Maar ook de zeldzame Adouins Meeuw en de Kuhls Pijlstormvogel worden op dit eiland aangetroffen.
Naast deze vogels en planten komen er ook vrij veel ratten op het eiland voor, die in hoge mate bijdragen aan het ecologische evenwicht van deze eilandgroep. Zij leven anmelijk van knollen van bepaalde plantensoorten en voorkomen zo wildgroei van overwoekerende soorten. Naast deze ratten leeft er ook een slangensoort, de geelgroene toornslang, op het eiland die de rattenpopulatie weer in evenwicht houdt.
Ga trouwens als laatste van boord als de boot aanmeert. De meeste mensen haasten zich namelijk naar de stranden en als iedereen weg is kunt u rustig foto's maken en van het eiland genieten. Vergeet echter niet uw zwemkleding, duikbril en snorkel want het water is zo helder dat u hier schitterend kunt snorkelen en een weelde aan vissen kunt zien. Op de terugweg met de boot kunt u er voor kiezen om de tocht uit te breiden met een tochtje langs de kusten van Bonifacio met diverse kreken en grotten.