image
Bjorn Snelders

10 verrassende tips voor een citytrip Parijs

Parijs biedt zóveel meer dan de bekende toeristische trekpleisters. Voorbij de schaduw van de Eiffeltoren en de drukte rond het Louvre beland je in het Parijs van de locals. Reis met de Eurostar in zo’n 2,5 à 3 uur vanaf Rotterdam Centraal naar Gare du Nord en laat ons je door het onbekendere tiende en negentiende arrondissement leiden: we geven je tien tips voor activiteiten, bezienswaardigheden en eetgelegenheden die je nog niet kende! 

Dag 1

1. Ontspan aan het Canal Saint-Martin

Ontspan aan het Canal Saint-Martin. Foto: Bjorn SneldersVerken het Canal Saint-Martin , waar locals genieten van koffie en drankjes langs de kades. Foto: Bjorn Snelders

Begin je avontuur in Parijs met een wandeling langs het Canal Saint-Martin. Dit minder bekende kanaal is een geliefde plek onder de Parijzenaars; op zonnige dagen zitten ze graag op de gezellige kades met een koffietje of drankje in de hand. Geniet van authentieke bruggen, sluizen, streetart en leuke cafeetjes tijdens een wandeling langs de oostzijde (Quai de Jemmapes) of westzijde (Quai de Valmy) van het kanaal. Liefhebbers van de Franse filmklassieker Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain gaan hier in het spoor van Amélie de sluisbrug op om steentjes op het water te ketsen. Uiteindelijk kom je bij Bassin de la Villette. Hier vind je restaurants, cafés, bioscopen, theaters en in de zomer zelfs een stadsstrand. 


2. Verken Parc des Buttes Chaumont, het meest romantische park van Parijs

72uur in Parijs. Meest romantische park in Parijs. Foto: Bjorn SneldersHet Parc des Buttes Chaumont, een van de specialere parken van Parijs. Foto: Bjorn Snelders

Vanaf Bassin de la Villette loop je in een kwartiertje naar het Parc des Buttes Chaumont, een van de specialere parken van de stad. Op dit bijna 25 hectare grote terrein vind je grotten, (hang)bruggen, bergweiden, beekjes en zelfs een waterval. Je krijgt hier echt even het gevoel dat je Parijs achter je hebt gelaten. De Temple de la Sibylle, gelegen op een rotseiland in de grote centrale vijver, biedt spectaculaire uitzichten op de Sacré-Coeur en de noordkant van Parijs. En met zo’n 5,5 kilometer aan wandelpaden en een verscheidenheid aan bomen en planten is dit park ook voor natuurliefhebbers een must-visit.


3. Geniet van Franse gastronomie aan het water bij La Marine

72uur in Parijs. Geniet van Franse gastronomie in Parijs. Foto: Bjorn SneldersEen bloemrijke gevel leidt naar een stijlvol interieur en heerlijke Franse gerechten. Foto: Bjorn Snelders

Bij La Marine aan het Canal Saint-Martin word je meteen vrolijk van de bloemrijke gevel. Binnen wacht je een stijlvol interieur met spiegels in antieke lijsten. Je geniet hier van de authentieke Franse keuken, waar gerechten als foie gras de canard, uiensoep en perfect bereide tartare de boeuf de hoofdrol spelen. Met vriendelijke bediening en een menu du jour (voor- en hoofdgerecht of hoofd- en nagerecht ) voor € 22 kun je hier lekker én betaalbaar eten - of je nu komt voor een snelle lunch of een relaxed diner.


Dag 2

4. Drink de perfecte kop koffie bij Ten Belles

72uur in Parijs. Drink de perfecte kop koffie. Foto's: Bjorn SneldersBij Ten Belles kunnen koffieliefhebbers hun geluk op. Foto's: Bjorn Snelders

Bij Ten Belles, een klein cafeetje in de buurt van het Canal Saint-Martin, weten ze hoe ze een perfect kopje koffie moeten zetten. Naast koffie kun je hier ook terecht voor zoete lekkernijen; allemaal huisgemaakt en vers bereid in de zusterlocatie Ten Belles Bread in het elfde arrondissement. Neem plaats aan een van de kleine tafeltjes naast de bar, buiten op een krukje of boven in de mezzanine en geniet van de bedrijvigheid om je heen. Kies voor een doordeweekse middag om de drukte te omzeilen, of neem je koffie mee voor een ontspannen wandeling langs het kanaal.


5. Laat je inspireren door cultuur tussen de slachthuizen bij Parc de la Villette

72uur in Parijs. Laat je inspireren door een tentoonstelling of concert tussen de slachthuizen. Foto's: Bjorn SneldersDe slachthuizen zijn niet meer luguber, maar een inspirerende plek om rond te struinen. Foto's: Bjorn Snelders.

Ook Parc de la Villette is een bezoek waard. Tot 1974 werd dit 55 hectare grote terrein gebruikt door slachthuizen. Sindsdien is er veel veranderd. Nu vind je er uitgestrekte grasvelden, perfect voor picknicks en ontspanning. De oude veemarkthal werd omgetoverd tot tentoonstellingsruimte en muziektempel. Bijzondere aanbeveling op het terrein verdient Le Hall de la Chanson, een intiem concertzaaltje gewijd aan het Franse lied. Het park heeft twaalf thematische tuinen met elk een eigen karakter. Zo is er een drakentuin met een enorme glijbaan in de vorm van een draak, een bamboetuin en een tuin met spiegels.


6. Ga tafelen (of aan de cocktails) in pakhuis Le Comptoir Général

72uur in Parijs. Ga tafelen (of aan de cocktails) in een oud pakhuis. Foto's: Bjorn SneldersLe Comptoir Général is the place to be. Foto's: Bjorn Snelders

Of je nu zin hebt in een cocktail met vrienden of een zondagse brunch met familie, Le Comptoir Général is de place to be. Dit voormalige pakhuis is omgetoverd tot een shabby-chique hotspot, compleet met exotische planten en vintage meubilair. Je geniet hier van gerechten die gericht zijn op de zee: ceviche van papegaaivis, gemarineerde octopus en blauwvintonijn. Alle producten zijn vers en afkomstig van duurzame visserij en kleine producenten.
Is het te druk bij Le Comptoir, loop dan een paar straten verder voor de culinaire hoogstandjes van het stijlvolle restaurant AMA.


Dag 3

7. Proef traditioneel ambacht bij bakkerij Du Pain et des Idées

72uur in Parijs. Proef traditioneel ambacht. Foto: Bjorn SneldersBij Bakkerij Du Pain et des Idées proef je traditie en vakmanschap. Foto: Bjorn Snelders

Du Pain et des Idées, een bakkerij in een prachtig pand uit 1870, heeft traditie en vakmanschap hoog in het vaandel staan. Hier kun je genieten van heerlijk brood en viennoiserie (zoete, luxe broodjes die traditioneel gegeten worden tijdens het ontbijt of bij de koffie). Mis zeker hun specialiteit escargot chocolat pistache niet: bladerdeeg in de vorm van een spiraal, gevuld met een pistache-crèmevulling en chocolade.


8. Kom tot leven in mortuarium Centquatre-Paris

72uur in Parijs. Kom tot leven in een mortuarium. Foto's: Bjorn SneldersKom tot leven in een oud mortuarium; tegenwoordig een cultureel centrum. Foto's: Bjorn Snelders

Aan de rand van het negentiende arrondissement, in de buurt van Bassin de la Villette, vind je Centquatre-Paris. Hier zat ooit een begrafenisondernemer. Inmiddels is het pand getransformeerd tot een indrukwekkend cultureel centrum. Met een evenementenagenda die uitpuilt van de workshops, voorstellingen en concerten draait het hier vooral om kruisbestuiving tussen verschillende creatieve disciplines. En terwijl de dansers, acrobaten en acteurs er hun kunsten uitoefenen, kun jij er terecht voor lunch bij restaurant Grand Central en vintage shopping bij Emmaüs.


9. Bezoek de verborgen Russische parel Église Saint-Serge de Radonège

72uur in Parijs. Bezoek een verborgen Russische parel. Foto Bjorn SneldersÉglise Saint-Serge de Radonège is een indrukwekkende Russisch-Orthodoxe kerk. Foto's: Bjorn Snelders

In de wijk Buttes-Chaumont ligt een van Parijs’ best bewaarde geheimen: Église Saint-Serge de Radonège. Verstopt achter de alledaagse façades van Rue de Crimée onthult een ijzeren hek de weg naar deze Russisch-Orthodoxe kerk met indrukwekkende houten gevel en kleurrijke veranda. Zondag, de dag van het publieke zondagsgebed, is de beste dag om deze kerk te bezoeken. Op andere momenten kun je alleen naar binnen als je iemand vindt die bereid is je binnen te laten.


10. Ontdek het grootste muziekpodium van Parijs: Philharmonie de Paris

72uur in Parijs. Ontdek het grootste muziekpodium van Parijs. Foto's: Bjorn SneldersPhilharmonie de Paris is een muziekpodium én museum ineen. Foto: Bjorn Snelders

Het futuristische concertgebouw van de Philharmonie de Paris is met 2.400 zitplaatsen niet alleen het grootste muziekpodium van Parijs, maar je vindt er ook het Musée de la Musique met een collectie van ruim achtduizend instrumenten. Door de aluminium façade van 340.000 vogelmotieven lijkt het gebouw vanaf een afstand te bestaan uit glanzende visschubben. Het muziekaanbod is enorm gevarieerd: van klassiek tot hedendaags.

Kijk voor nog meer tips voor stedentrips en dagjes uit op onze speciale stedentrippagina, of gluur eens bij NS Dagje Uit.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.