Oost Finland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Oulanka PAN park, een sprookje in de winter

Oost Finland,
Finland


Dichtbij de poolcirkel, bij de grens met Rusland, ligt [url="http://www.outdoors.fi/destinations/nationalparks/oulanka/Pages/Default.aspx" target="_blank"]Nationaal Park Oulanka [/url]in Fins Lapland. In de winter lijkt het net een sprookje. Prachtige ijssculpturen ontstaan doordat de [url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/finland/oost_finland/reisreporter/fotos/341827.html" target="_blank"]bomen zijn ingepakt in ijs en sneeuw[/url]. De Oulankajoki rivier slingert zich een weg door diep uitgesleten dalen. Door de hoogteverschillen in het park ontstaan [url="http://www.columbusmagazine.nl/europa/finland/lapland/reisreporter/fotos/341693.html" target="_blank"]machtige stroomversnellingen[/url]. In de Finse kou kunnen ook indrukwekkende ijswatervallen ontstaan.

Het park is opgericht in 1956 en verder uitgebreid in 1982 en 1989. Het beslaat nu 270 vierkante kilometer. Vanaf 1930 zorgt de Finse Touristen Associatie voor boten en gerenoveerde houten hutten om te kunnen overnachten (gratis). In 2002 werd het park het [url="http://www.panparks.org/visit/our-parks/oulanka-national-park" target="_blank"]1e Finse PAN park[/url], een netwerk om de Europese wildernis te behouden.

In de zomer is het park uitermate populair. Je kunt meerdere trails lopen, met de [url="http://www.outdoors.fi/destinations/trails/karhunkierros80km/Pages/Default.aspx" target="_blank"]berentrail[/url] (Karhunkierros Trail) als bekendste. De rivier leent zich er uitstekend voor om te gaan kanoën of wild water raften. Ben je liefhebber van fauna, dan kun je op zoek gaan naar beren of lynxen. Ook zijn er bijzondere vogels te spotten. Wil je het rustiger aanpakken, dan zijn er uitgebreide mogelijkheden om te gaan vissen en wie meer wil weten kan een bezoek brengen aan het [url="http://www.outdoors.fi/Customerservicepoints/visitorcentres/oulanka/Pages/Default.aspx" target="_blank"]Visitor Centre[/url].

Zoals gezegd is het park ook in de winter toegankelijk en zeker een aanrader. Er is een sneeuwschoenwandeling uitgezet van 7,5km (Rytisuo Trail) en een langere route die per sneeuwschoen, langlaufski of zelfs sneeuwscooter begaanbaar is (Oulanka Wilderness Trail). Wij hebben een deel van de berentrail gelopen. Sneeuwschoenen zijn absoluut noodzakelijk, anders zak je tot je heup weg in de sneeuw!

Een goed uitgangspunt voor je verblijf is [url="http://www.basecampoulanka.fi/page.asp?pageid=140&title=wilderness hotel" target="_blank"]Basecamp Oulanka[/url], een eenvoudig hotel. Het hotel heeft een restaurant en verzorgt ook meerdere excursies, onder andere een introductie in het sneeuwschoenwandelen (inclusief materiaal). Het park ligt ongeveer 60km ten noorden van Kuusamo, waar je met een overstap in Helsinki met Finnair of KLM naartoe kan vliegen. Voor je verdere reis/verblijf zul je dan een [url="http://www.ruka.fi/summer_eng/services/?file=content_exec&id=1267" target="_blank"]auto moeten huren of taxi of per bus[/url].

Als toegift heb ik nog een [url="http://www.youtube.com/watch?v=9Et0lTBN5Vo" target="_blank"]filmpje[/url] opgezocht over het park in winterse condities.