10 zonovergoten reiservaringen + bijzondere slaapplekken in Fins en Zweeds Lapland
Voor zon en warmte hoef je niet per se naar Zuid-Europa. Ook in Lapland is het, met een maximumtemperatuur van 25 graden en een middernachtzon die maandenlang niet ondergaat, in de zomer goed toeven. Van husky’s uitlaten en saunaraften in Zweeds Lapland tot gouddelven en berenspotten in Fins Lapland: we zetten de leukste zomeractiviteiten op een rijtje.
1. Profiteer van de middernachtzon in Zweden en Finland
Het Malla Strict Nature Reserve, in het uiterste noordwesten van Finland, baadt in de middernachtzon. Deze foto is genomen van de Saana-bergtop. Foto: SuviMansikkasalo
In de poolcirkel gaat gedurende de zomermaanden de zon niet onder – hij blijft als een oranje knoop boven de einder plakken. Voor een surrealistisch uitzicht op het in een dromerige gloed gehulde land, hike je naar de top van een van de vele bergen. Het fenomeen komt jaarlijks voor. In Zweeds en Fins Lapland gaat de zon niet onder van juni tot medio augustus. Over het algemeen geldt: hoe noordelijker je reist, hoe langer je kans maakt om de middernachtzon te zien. Het gebrek aan duisternis heeft gevolgen voor de flora en fauna in het gebied. Planten en bladgroen groeien sneller wanneer het 24 uur per dag licht is. Hierdoor is het mogelijk om aardbeien, aardappelen en zelfs tomaten te kweken. Ook dieren hebben er baat bij. Zo voeden rendieren zich enkel wanneer het licht is. Tijdens deze zomermaanden slaan ze voldoende vet en andere reserves op om de winter door te komen.
2. Hiken op de Kungsleden in Zweden
Hiken op de Kungsleden, Zweden. Foto: Carl-Johan Utsi/imagebank.sweden.se
In Zweeds Lapland ligt een van de mooiste nationale parken van Scandinavië: Abisko National Park. Het toendralandschap herbergt een grote verzameling wilde dieren, unieke orchideesoorten en wilde waterstromen. Hier begint de Kungsleden, een iconische wandeltrail van 440 kilometer die jou door ongerepte wildernis en langs hoge bergtoppen voert. Je kunt ook delen van het pad wandelen. Over de veelal aangeprezen trail zijn de meningen verdeeld. De één vindt het een fantastische uitdaging, de ander vindt het te druk en populair. In de omgeving van Arjeplog treed je nog echt buiten de gebaande paden. Experience Arjeplog biedt korte en lange guided tours aan.
3. Bouw je eigen vlot en vaar stroomafwaarts in Zweden
Roeien onder de middernachtzon op een van de meren nabij Arvidsjaur. Foto: Per Lundström/Imagebank.sweden.se
Haal het kind in jezelf naar boven en bouw een eigen raft in Zweden! Onder begeleiding van een expert leer je hoe je met natuurlijke materialen het perfecte vlot creëert. Nadat je de laatste spijker in de boot hebt getikt, is het tijd om hem uit te proberen. Via de Umeälv-rivier vaar je stroomafwaarts naar de vele plassen rond Granö. Boeken kan via Voigt Travel.
4. Ga naar de sauna op een raft in Zweden
Zwem in een kraakhelder meertje in Zweden. Foto: Evelina Ytterbom
Als Scandinavië ergens om bekendstaat, dan is het wel om zijn saunacultuur. Na een actieve dag in de natuur is niets zo verkwikkend als een stoom- of bubbelsessie. Veel accommodaties beschikken over een eigen sauna, die je doorgaans zelf opstookt, eventueel met hout dat je met je eigen handen hebt gekapt. Genoeg opgewarmd? Grote kans dat je enkele meters verderop een kraakhelder beekje of meertje vindt. Op het terrein van Kraja Camping in het Zweedse Arjeplog stap je met je reisgezelschap op een groot vlot met een rode houten sauna in typische stuga-stijl erop. Gooi het anker uit, warm de sauna op en kom heerlijk tot rust. Doe net als de locals en drink een biertje!
5. Laat je opslokken door de wildernis in Finland
Ravadasköngäs-waterval in Lemmenjoki National Park. Foto: Harri Tarvainen, Metsähllitus
Lemmenjoki National Park is het noordelijkste park van Finland en een van Europa’s meest afgelegen bosgebieden. Op een oppervlakte van twee keer de provincie Utrecht wonen nog geen zesduizend mensen. Heuvels, rotsen, riviervalleien en moerassen gaan bedekt onder een tapijt van eeuwenoude dennenbossen. Het overgrote deel van Lemmenjoki National Park bestaat uit pure wildernis, waar je uren of zelfs dagen kunt struinen zonder iemand tegen te komen. Het gebied, met zijn wijde, korte dennenbomen, is een wandeldroom zonder asfalt. Wel zijn er gemarkeerde paden voor wandelingen in de zomer. Oplettende wandelaars stuiten wellicht op de sporen van een veelvraat, een bedreigde diersoort die nog steeds in kleine aantallen in het gebied voorkomt. Slechts tijd voor een korte impressie? Volg dan de Lemmenjoki Nature Trail (4,5 kilometer). Het zigzaggende pad voert langs de rivier en door het naaldbos, en mondt uit in Njurkulahti. In de Finse natuur valt genoeg te snoepen, maar als je dat niet vertrouwt kun je altijd nog een snack kopen bij de Muurahaislampi-kampvuurplaats. Voor een omvangrijkere ervaring stap je in een boot en vaar je over de Lemmenjoki-rivier. De boot vaart herhaaldelijk een vaste route en meert onder andere aan bij de Ravadasköngäs-waterval. Wie het heft liever in eigen handen neemt, gaat het water op in een kano of roeiboot. De afstand tussen Njurkulahti en Kultahamina bedraagt twintig kilometer.
6. Wandel met husky’s in Zweden
Wandelen met husky's in Zweden.
‘s Winters zijn de husky’s van Lappland Emotions doldwaas van geluk en rennen ze zich een slag in de rondte, maar ook in de zomer hebben de honden energie voor tien. Arnaud en Mari-Line nodigen je uit om de honden uit te laten. Terwijl de husky’s aan hun tuig trekken, maak je een kilometerslange boswandeling in de omgeving van Svanfors. Onderweg is er tijd voor een Zweedse fika, een pauze met koffie en gebak, en een knuffelmoment met de honden.
7. Krijg de goudkoorts te pakken, Finland
Lapland staat nou niet bepaald bekend om zijn blingbling. Maar als je diep genoeg graaft, zul je ook daar op goud stuiten. Het Lapse goud bracht veel teweeg in de eerste helft van de twintigste eeuw en die goudkoorts is nog steeds niet helemaal gedoofd. In de Ivalojoki- en Lemmenjokirivier in het noorden van Finland wordt tot op de dag van vandaag naar het edelmetaal gezocht. In het stadje Tankavaara vind je ‘het enige internationale goudmuseum ter wereld’ Kultamuseo. Binnen leer je niet alleen over de goudhistorie en -tradities van Lapland, maar ook over die van andere landen. Op werkdagen van 10 tot 16 uur kun je samen met een gids op zoek gaan naar je eigen goudschat in een nabijgelegen riviertje. Stroop je mouwen op, trek kaplaarzen aan en schep het brakke zand in een zeef. Wat je vindt mag je houden. Misschien ga jij wel naar huis met je eigen Lapse goudschilfertje.
8. Ontdek de Finse keuken in Finland
The Drinkable Country. Foto: Swedish Laplandimagebank.sweden.se
Bij de Scandinavische keuken denk je al snel aan knäckebröd, Zweedse gehaktballetjes en verse vis, maar er is nog veel meer. De Finse keuken is een mix van Russische en Scandinavische gerechten. Pure en natuurlijke ingrediënten staan centraal. De Finnen trekken geregeld de wildernis in om te jagen en verzamelen. En aangezien Finland geen gebrek heeft aan meren, kun je ook overal verse vis eten. Menu’s in restaurants worden vooral gesierd door gerechten met zalm of regenboogforel. Een van de Lapse specialiteiten is poronpaisti, een beroemd gerecht dat bestaat uit gebraden rendier met poolbessen. Naast een rendierkudde bestiert Sami-rendierhoeder Esa Nilivaara óók een restaurant. Het sfeervolle NiliPoro in Levi is gespecialiseerd in rendiervlees, bereid volgens de recepten van zijn moeder. Een bijzondere gewoonte in Finland is kalsarikannit, een term waarmee gezelligheid en knusheid wordt aangeduid.
9. Spot wilde dieren langs de Zilverweg in Zweden
Naast elanden leven er in de uitgestrekte bossen van Zweden ook beren. Foto: Håkan Vargas /Imagebank.sweden.se
Een roadtrip over Route 95 is er eentje met een zilveren randje. De Silvervägen of Zilverweg tussen Skellefteå en de Noorse grens dankt zijn naam aan de grote hoeveelheden zilver die via deze route naar de havens aan de Botnische Golf werden vervoerd. Met een maximale hoogte van 740 meter boven zeeniveau is dit de enige hoofdweg in Zweden die de boomgrens passeert. Omdat de route door uitgestrekte bossen slingert, kun je je roadtrip gemakkelijk een gouden randje geven, door wilde dieren in je vizier te krijgen. De Nederlandse Guido van den Berg staat aan het roer van Moose Camp in Jutis. Samen met hem kun je op wandel- of kajakexcursie of op een elandsafari gaan. Naast elanden leven er in dit gebied ook beren, lynxen en veelvraten. Lukt het jou om ze te spotten?
10. Leef je uit in de omgeving van Oulanka in Finland
Oulanka National Park.
Oulanka National Park dankt zijn bijnaam ‘Park van het stromende water’ aan de Oulankajokien Kitkajoki-rivier en de vele andere stroompjes en riviertjes. Ondanks de grote oppervlakte kun je in een halve of hele dag een goed beeld krijgen van het gebied, zeker als je de populaire Karhunkierros Hiking Trail volgt. Langs de grens met Rusland komen veel beren voor. Na een lange winter zijn de dieren naarstig op zoek naar bessen, verse zalm en andere etenswaren. Tijdens een berensafari verschuil je je, samen met een gids, in een wildernishut. In de regio Ruka is de kans van slagen 99%! Er gelden geen veiligheidsrisico’s. Voor het spotten van beren en andere bijzondere dieren, zoals wolven, veelvraten, lynxen en elanden, hoef je dus echt niet naar Canada of de Verenigde Staten.
Hier wil je bijzonder overnachten in Fins en Zweeds Lapland:
1. Papin Talo Lodge, Finland
Papin Talo Lodge. Foto: Ruka Safaris
Tijdens een verblijf in de Papin Talo Lodge, aan een meer in de buurt van Ruka, ben jij de regisseur van je eigen avontuur. De typisch Finse houten lodge was ooit een priesterwoning; nu is het vooral de natuur die predikt. Na een comfortabele nacht in een van de ruime kamers of appartementen trek je de natuur in. Ga bijvoorbeeld het water op met een kano, roeiboot of SUP-board. In de omgeving liggen prachtige nationale parken die schreeuwen om jouw aandacht. Laat je wegwijs maken door een lokale gids.
2. Loma Vietonen Lodge, Finland
Riekko-cabin. Foto: Loma Vietone
Roodgekleurde cabins van robuust hout, rendiervellen tegen de muur en de geur van versgebakken brood: het kleinschalige vakantieresort Loma Vietonen, aan een meer op zo’n zestig kilometer van Rovaniemi, staat garant voor een authentiek verblijf in een huiselijke sfeer. Zo knus als de huisjes zijn, zo weids is de omgeving. Als gast kun je gratis gebruikmaken van fietsen en een roeiboot, of huur een (elektrische) fatbike, visgerei of kano.
3. Camp Ripan, Zweden
Camp Ripan. Foto's: Markus Marcetic
Camp Ripan verenigt alles wat Noord-Zweden bijzonder maakt: Kiruna met zijn imposante mijn, de uitgestrekte natuur en elementen van de drie regionale culturen. Want naast de Zweedse en Samicultuur kom je hier óók in aanraking met de Finse dialecten uit de Torne-riviervallei. En dan is er nog de lokale keuken. Restaurant Ripan serveert overheerlijke a-la-carte-gerechten met lokale ingrediënten, waaronder rendier- en elandvlees. Verwen jezelf in de sauna’s, jacuzzi’s en het stoom- en voetenbad Aurora Spa. Daarnaast is er een groot aanbod aan bijzondere zomeractiviteiten, van tochten op IJslandse paarden tot een Sami-kookles. In slechts vijftien minuutjes wandel je naar het bedrijvige centrum.
Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief.