Bezoekje aan de Reichstag-koepel
Berlijn,
Duitsland
Reichstag gebouw en/of koepel bezoeken.
Ik geef eerst even een korte geschiedenis van dit belangrijke gebouw.
Het Reichstag-gebouw werd op 5 december 1894, na een bouwperiode van 10 jaar officieel geopend. Op 9 november 1918 werd vanuit een venster de republiek uitgeroepen en keizer Willem II afgedankt. 27 februari 1933, na de machtsovername van de Nationaal-Socialisten van Adolf Hitler is het gebouw afgebrand en dit was symbolisch voor het einde van de parlementaire democratie. De Nederlandse communist Marinus van der Lubbe werd als dader opgepakt, vervolgd en geëxecuteerd, maar is later volledig gerehabiliteerd. Na de oorlog liet de Georgische sergeant Meliton Kantaria op 2 mei 1945 de Sovjet-Russische vlag wapperen op de Reichstag als symbool voor de overwinning op het naziregime. Op 9 september 1948 hield de burgemeester een beroemde rede voor het zwaar beschadigde gebouw, waarbij de historische woorden “Ihr Völker der Welt . . . Schaut auf diese Stadt.” 13 augustus 1961, de Berlijnse muur werd gebouwd en deze liep direct langs het Reichtags-gebouw, wat nu in west Berlijn ligt. Het gebouw opnieuw gerestaureerd en gemoderniseerd. Het stond echter niet langer model voor één Duitsland, maar symboliseerde meer een verdeeld land met een verdeelde hoofdstad. Vanuit de veronderstelling dat de Duitse tweedeling nog decennia zou duren, werd in 1971 besloten het gebouw niet meer te gebruiken voor politieke doeleinden en kreeg het de functie van Duits Historisch Instituut toebedeeld. Op 4 oktober 1990 vindt er voor het eerst een parlementszitting plaats van een herenigd Duitsland. 20 juni 1991; de regering in Bonn besluit met een meerderheid van 338 tegen 320 stemmen weer zitting te nemen in het Reichstaggebouw in Berlijn.
In mei 1995 wordt besloten om een moderne glazen koepel op het gebouw te plaatsen. 24 juni t/m 6 juli 1995 wordt het gebouw ingepakt door Christo en Jeanne-Claude tot een kunstobject, waar zo’n 5 miljoen bezoekers op af gekomen zijn. 19 april 1999 neemt de regering officieel de intrek in het omgebouwde gebouw, de architect Norman Foster overhandigt een symbolische sleutel aan de president. De regeringsgebouwen zijn behoorlijk uitgebreid, naast de Reichstag ligt het Paul-Löbe-Haus met 510 kamers voor leden van de Bundestag en 450 kantoren. Het nieuwste gebouw is het Marie-Elisabeth-Lüders-Haus aan de overzijde van de Spree, om symbolisch de stad weer tot één geheel te maken. Hier bevindt zich ook de grootste parlementaire bibliotheek ter wereld, verder een grote gehoorzaal en een kunstzaal, waar exposities van politiek geladen kunst worden gehouden. Het grootste nieuwe parlementsgebouw is het Jakob-Kaiser-Haus, hierin zijn alle parlementariërs en medewerkers ondergebracht. Dagelijks werken hier meer dan 2000 mensen. De namen van de gebouwen zijn belangrijke politici uit de Duitse geschiedenis.
Het Reichstag-gebouw is ook te bezoeken en je kunt je opgeven voor rondleidingen, maar dit wordt niet zoveel gedaan. Verreweg het meest populair is het bezoeken van de glazen koepel op het dak. Kon je tot voor kort in de rij gaan staan om binnen te komen, tegenwoordig kun je alléén maar na aanmelding via internet 2 – 3 werkdagen van te voren, in aanmerking komen voor een bezoek aan de koepel. Je moet de bevestigingsbrief uitprinten en deze als uitnodiging meebrengen, anders kom je er nog niet in. Dan moet je naar het houten gebouw wat nu rechts voor de hoofdingang staat bij ingang in de rij gaan staan. Eerst wordt je brief gecontroleerd, dan mag je naar binnen waar je meestal nog wel een kwartier moet wachten (je wordt per groep van ca 30 personen tegelijk doorgelaten), dan volgt er een strengere controle dan op menig vliegveld, je wordt afgevinkt op een lijst, je paspoort gecontroleerd, je tas of rugzak doorgelicht, zakmes wordt apart gehouden, en dan mag je doorlopen, het gebouwtje weer uit, onder begeleiding wordt je in de Reichstag naar de lift gebracht en dan boven bij de koepel wordt je weer losgelaten. Je kunt hier nog een audio rondleiding huren voor € 5. De entree voor de koepel is helemaal gratis. Je mag hier gewoon helemaal vrij rondlopen net zo lang als je wilt, pas als je weer weggaat wordt je vanaf de lift weer naar de uitgang begeleid.
Op de volgende website van de Bundestag kun je je aanmelden: (Engels of Duits)
http://www.bundestag.de/htdocs_e/visits/kupp.html
http://www.bundestag.de/besuche/kuppel.html
Mijn bezoek is ongeveer 10 jaar geleden, dus het kan weer iets veranderd zijn.
Koepel van de Natie.
De glinsterende koepel heeft van het sombere Rijksdag een vrolijk parlementsgebouw gemaakt. Hierin heb je de mooiste en interessantste rondwandeling boven de stad Berlijn. De afstand naar de top van de 40 meter hoge koepel is spiraalsgewijs en zo’n 230 meter lang. De cylinder in de vorm van een omgekeerde pilon is voorzien van spiegels die het daglicht in de Bondsdag moeten brengen.