Kopenhagen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ny Carlsberg Glyptothek -- schitterende kunst en een supersfeervolle cafétuin

Kopenhagen,
Denemarken


Een tip voor kunstliefhebbers en mensen die van sfeervolle cafés houden: bezoek vooral de Ny Carlsberg Glyptothek in Kopenhagen, het voornaamste oudheden- en kunstmuseum van Noord-Europa, gebaseerd op de privé-collectie van de zoon van de oprichter van brouwerij Carlsberg. De collectie bestaat grotendeels uit oudheden (Egyptisch, Grieks, Romeins, Etruskisch en Midden-Oosters) die op smaakvolle en fotogenieke wijze worden tentoongesteld. Verder heeft het museum veel negentiende-eeuwse kunst die de moeite waard is, waaronder werken van Monet, Cézanne en Gauguin. (Gauguin-fans kunnen hun hart ophalen in de Glyptothek: het museum heeft ruim veertig schilderijen van de beste man.) De sculpturencollectie bestaat overwegend uit beelden van Rodin (de Glyptothek heeft naar verluidt de grootste Rodin-collectie buiten Frankrijk), Degas en Giacometti, maar ook minder bekende beeldhouwers zijn er vertegenwoordigd.

Behalve de kunstcollectie is ook het gebouw zelf (speciaal gebouwd om de collectie te huisvesten) erg de moeite waard. Het is een prachtig laat-negentiende-eeuws gebouw dat een beetje doet denken aan het Stedelijk Museum in Amsterdam, maar dan eleganter. Midden in het gebouw vind je de Wintertuin, een overdekte tropische tuin met palmbomen, bloemen, mozaïekvloeren en antieke beelden. De Wintertuin is een supersfeervolle plek om uit te rusten van lange wandelingen, koffie te drinken of gewoon lekker een boek te lezen. Het licht in de tuin is het mooist als er zonlicht door de glazen koepel naar binnen valt, maar ook op een regenachtige dag is het een geweldige plaats om een paar uur door te brengen.

Toegang tot de Glyptothek (inclusief het café) kost 60DKK, oftewel 8 euro. Het museum bevindt zich om de hoek van het amusementspark Tivoli. Als je klaar bent met de attracties in Tivoli, kun je dus in het museum rustig en stijlvol bijkomen!

Een paar foto’s van de Glyptothek (niet van mij) vind je [url="http://www.pbase.com/bmcmorrow/carlsbergglyptotek" target="_blank"]hier[/url]. De officiële website van het museum vind je [url="http://www.glyptoteket.dk/?frames=yes&language=en" target="_blank"]hier[/url].