West Vlaanderen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Met Jacob van Maerlant in Damme

West Vlaanderen,
België


We staan hier voor het stadhuis van Damme, dat in 1242 werd gebouwd.
De benedenverdieping die je hier ziet, diende als goederenopslagplaats toen het Zwin nog niet verzand was en Damme dus een haven had. Boven zetelden de bestuurders en werd recht gesproken.
Het standbeeld links is van Jacob van Maerlant, die voor het eerst in het Diets, zeg maar Oud-Nederlands, schreef. Zo konden mensen die het Latijn niet machtig waren, toch zijn werk lezen.
Van Maerlant heeft een tijdje in Maerlant (een dorp dat nu samengevoegd is met Brielle), gewoond, waar hij o.a. les gaf aan Floris V. In 1266 werd hij secretaris van de schepenen, de bestuurders van de stad Damme.

Van Maerlant schreef aanvankelijk ridderromans, later kwamen door historische werken en natuurkundige boeken bij. Hij schreef o.a. ‘Der Naturen Bloeme': biologie, menskunde- en aardrijkskundeboek, medisch handboek en reisgids. Hij baseerde zich op Latijnse bronnen.

Quote: ‘Er woont ook een ander volk in India: mensen zonder hoofd, met ogen in hun schouders en twee openingen in hun borst als neus en mond. Een huiveringwekkend gezicht!’

Damme is een boekenstad, je kunt heerlijk snuffelen in de vele boekhandels in de hoofdstraat en daarbuiten. Er zijn nieuwe en zeer zeldzame boeken in te zien en eventueel te kopen.
Tenslotte is daar Tijl Uilenspiegel, de schelm die iedereen voor de gek hield.