Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

C-Mine

Limburg,
België


Limburg is van oudsher bekend om zijn steenkoolmijnen. Ze zijn niet meer in gebruik, wegens niet rendabel genoeg, onveilig en steenkool dat slecht is voor het milieu ..
De eerste steenkool werd in Limburg gedelft in 1901 in As. Deze steenkool was vooral voor de Waalse staalindustrie van belang, vermits de mijnen daar te verouderd waren om nog aan de vraag te kunnen voldoen. Bovendien bevatte de Limburgse ondergrond cokeskolen waar op die moment meer vraag naar was.
Vlak na WO 2 werkten er 44000 mensen in de mijnbouw, waarvoor gastarbeiders werden aangetrokken vanuit Italië. Vanaf 1956, het jaar van de mijnramp in Marcinelle, werden ook Spanjaarden, Grieken, Turken en Marokkanen geworven; het leverde de mijnstreek zijn unieke multiculturele karakter.
Het hoogtepunt van de mijnindustrie lag in de jaren 50, de decennia erna was er een langzaam afglijden naar een niet langer rendabele industrie en na een zeer woelige tijdspanne van enkele tientallen jaren, werd de laatste mijn in België gesloten in 1992.
Op de foto de volledig gerenoveerde C-mine in Winterslag, Genk met één van de 2 schachtbokken; het behoort nu tot Monumentenzorg, en maakt deel uit van het Belgische Erfgoed. Heel leuk om te doen met kids is de C-mine expeditie; je kan ook nog de electriciteitscentrale en het ophaal-machinegebouw bezichtigen, en het is zeer democratisch van inkomprijs.