Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Alpenwatersalamander

Limburg,
België


Leuk toch als je dit ca. 10 cm groot “overstekend wild” ziet. Dat overkomt je niet elke dag.
Mensen halen hagedissen en salamanders vaak door elkaar. Daar is een ezelsbruggetje voor: een Hagedis loopt zo Hard als een Haas en een Salamander loopt zo Sloom als een Slak.
De voorpoten van een salamander hebben elk vier tenen, zonder nagels, terwijl hagedissen 5 tenen hebben mét nagels. Ze leven zowel op het land als in het water. Op het land vind je ze op vochtige plekken, omdat hun huid niet mag uitdrogen. Een hagedis houdt van warme plekjes.
De reden daarvan is dat een salamander een amfibie is en de hagedis een reptiel.

Dit is dus een alpenwatersalamander. In Nederland komen die alleen voor in Limburg en N. Brabant en oostelijk in Gelderland en Drenthe. Hij staat in Nederland niet op de rode lijst, maar is wel een beschermde soort. De winterslaap begint in september-oktober en eindigt rond maart-mei. Afhankelijk van de temperatuur natuurlijk.
In de waterfase zijn de dieren overwegend blauw gekleurd, behalve aan de onderzijde van buik en keel die helder oranje zijn. Bij de vrouwtjes ontbreekt de rugkam met stippen en ook de intense gemarmerde blauwe kleuren, zoals bij het mannetje, ontbreken.
In de landfase is die blauwe kleur sowieso minder opvallend, de huid wordt dan donkerder en is doffer en korrelig van structuur. Soms is een dunne oranje rugstreep zichtbaar. Dat is op deze foto ook te zien.