Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Herfstspin

Limburg,
België


De herfstspin is een spin uit de familie strekspinnen; de 2 paar voorste poten houden ze gestrekt voor zich uit. Ze lijkt wel een beetje op de Kruisspin, maar het kruis ontbreekt en ze is kleiner. De vrouwtjes worden 6,5 tot 9 mm groot (poten niet meegeteld), de mannetjes zijn wat kleiner. In de paartijd (september) vind je behalve het vrouwtje vaak een paar mannelijke exemplaren in de buurt van het web. Het is opvallend dat dat web in het centrum een gat heeft
Het is een slank spinnetje met verhoudingsgewijs lange poten.. Vooral de mannetjes zijn zowel qua kleur als qua tekening, heel erg variabel. Dat variabele maakt het altijd een beetje lastig bij het determineren. Het kopborststuk kan geel- tot roodbruin zijn en het achterlijf is geel- groen of soms ook roodachtig bruin. Door het zonlicht is de juiste kleur hier moeilijk te zien, maar het neigt naar geel. Door dat licht wordt hij als het ware ook doorzichtig. Je ziet op deze foto trouwens de onderkant.
Om de soort te herkennen moet je letten op de volgende kenmerken: de tekening, de sterk behaarde poten en het derde potenpaar; dat is duidelijk veel korter dan de andere paren. Een ander kenmerk is de zwarte band op het onderlijf, die doorloopt tot aan het geslachtsorgaan.