Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gulden sleutelbloem

Limburg,
België


Dit is dus niet een gekweekte Gulden Sleutelbloem (Primula veris), maar de wilde plant. Deze staat op de Rode lijst als kwetsbaar en is daarom beschermd.. Onder andere herkenbaar aan de oranje vlekken in de “keel” van de gele bloemen. Je vindt ze op vochtige, meestal kalkrijke grond in graslanden en loofbossen, in uiterwaarden en aan rivierdijken.
In mijn omgeving zul je ze normaal gesproken niet tegen komen, maar net over de Belgische grens in “Domeinbos Lozerheide” staat ze nu toch volop in bloei.
Op de Lozerheide is men namelijk een aantal jaren geleden weer, net zoals vroeger, begonnen met het bevloeien van de aldaar gelegen hooilanden; vloeiweide of watering genoemd. Het is een goedkope manier van bemesten die hier al in de 19e eeuw werd toegepast. Door een tekort aan landbouwgrond, ging men in de schrale heidegronden aldaar kanaaltjes graven, die vervolgens 2 maal per jaar gevoed werden met voedselrijk en kalkrijk water uit de nabijgelegen Zuid-Willemsvaart en Kanaal Bocholt – Herentals; men liet het land dus gewoon onder water lopen. Op die manier werd niet alleen het land vruchtbaarder gemaakt, maar kwamen ook zaden van planten die waren meegevoerd hier terecht. Zo ook de Gulden Sleutelbloem.