Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Meidoorn

Limburg,
België


Na de Sleedoorn, zie je in de loop van de lente ( april en mei), weer een struik uit de rozenfamilie bloeien met prachtige witte bloemen; de Meidoorn, ook wel haagdoorn genoemd.De insecten maken er dankbaar gebruik van.
Als je goed kijkt zie je dat deze bloemen maar 1 stijl hebben. Dat is het gedeelte van de stamper tussen het vruchtbeginsel en de stempel. Vandaar de volledige naam: Eenstijlige meidoorn. Er is ook een Tweestijlige meidoorn.
Hij dankt zijn naam aan de bloeiperiode en de scherpe, 1-2,5 cm lange doorns. De Meidoorn was vroeger een van de struiken die vooral gebruikt werden om weiden en graslanden te omheinen en diende daarbij als natuurlijke veekering en windbreker.
Door de “heksenjacht” in de jaren '80 van de vorige eeuw vanwege “perevuur” of “bacterievuur” zijn helaas veel meidoorns verdwenen en worden ze ook nauwelijks meer geplant. Best wel jammer, want het bleek achteraf vooral om meidoorns te gaan, die oorspronkelijk uit Italië kwamen en niet de 3 eigen inheemse soorten.