Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Helleborus

Limburg,
België


De mooie dagen zijn voor mij weer aangebroken. Deze keer ben ik de grens over gegaan naar het prachtige Itterdal in Opitter (gemeente Bree). Startpunt bij de Pollismolen.
Daar zag ik onder andere deze Helleborus of Kerstroos. Een vreemde naam eigenlijk. Hoewel de naam Kerstroos namelijk suggereert dat de plant rond de kerst bloeit, komt deze pas in februari in bloei en bloeit tot april. Zij bloeit rond Kerstmis enkel als kamerplant. De bloem lijkt ook in de verste verte niet op een roos. De officiële Nederlandse naam is nieskruid of nieswortel. De naam Helleborus betekent zoiets als "dodelijk voedsel". Deze naam is niet toevallig, want de helleborus (met name de wortel) is giftig. Maar wie eet die nou?
De Helleborus komt in het wild voor in Oost- en Midden Europa, op de hellingen van de Oostelijke Noord- en Zuidalpen. De planten die we hier zien, zijn dus gekweekte soorten. Er komen steeds meer varianten (hybriden) op de markt.. De een nog mooier dan de andere. Het zijn gemakkelijke planten die het geweldig op kleigrond doen, maar zoals je ziet groeien ze ook uitstekend op (goed bemeste) zandgrond.