Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Abeek of Lossing?

Limburg,
België


In de periode 1960-1970 heeft de Belgische overheid het plan laten varen om nog delen van het Grootbroek in de Belgische gemeente Kinrooi droog te leggen, maar op Nederlands grondgebied werd een versnelde waterafvoer wel nodig gevonden. De Abeek werd in Nederland over grote stukken gekanaliseerd en stuwen werden verwijderd. Hierdoor zakte het peil van de Abeek, wat toen de Belgen weer op ideeën bracht; zij konden nu water van de gegraven Lossing en ook de andere beken van het Stramprooierbroek versneld via de oude Abeek-bedding naar de Maas in Nederland laten stromen, in plaats van via de Belgische “kunstgreep” naar de Maas in Ophoven.
Jammer genoeg werd ook beslist dat het water van de Abeek voortaan door de oude Lossing naar Ophoven zou stromen. De Abeek werd zo helaas afgesneden van haar oorspronkelijke loop en stroomgebied. De omgekeerde wereld!!!
Er bestaan nu weer plannen om het in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Waarschijnlijk zal dan in Ophoven maar een geringe hoeveelheid water van de Lossing in de Maas gaan stromen, maar dat de Abeek weer in haar oorspronkelijke bedding zal stromen, wordt voor een verdere natuurlijke ontwikkeling van het grensoverschrijdende Kempen- Broek van groot belang geacht.