Limburg

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lentekriebels

Limburg,
België


Op een met puin verhard pad in natuurgebied “de Luysen”, trof ik dit innig verliefde paddenstelletje in een amplexhouding aan, dat zich van mij helemaal niks aantrok. En zo hoort het ook. Ik stapte er bijna op, want ze vielen niet op zo tussen het steengruis.
Vóór het graven van het 70 ha. grote recreatieve vijvergebied De Luysen, (visvijvers en natuurzwembad) gelegen in het Belgische deel van het grensoverschrijdende natuurgebied Kempen- Broek, lag hier een uitgestrekt moerasgebied, dat was ontstaan doordat enkele beken uitmondden in een laagte. De A-beek, die plaatselijk soms meer dan een km breed was, was de meest bekende. “De Amazone in het klein”, werd ie wel eens genoemd.
In 1996 kocht de Belgische natuurvereniging Natuurpunt dit hele gebied en is sinds 2005 bezig het dusdanig te herinrichten dat de natuur weer maximaal de kans krijgt naar zijn oorspronkelijke vorm terug te keren. Van dit soort kleine liefdesperikelen zullen we daar dus in de toekomst niet meer op hoeven te kijken.