Hasselt

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Clarissenklooster: Verborgen doorgang?

Hasselt,
België


De clarissen kwamen het laatste jaar van de negentiende eeuw naar Hasselt. Pater Valentinus Paquay - het Heilig Paterke van Hasselt - pleitte ervoor dat de clarissen zeker naar Limburg zouden komen. Dankzij een geldschieter uit Hoei konden de zusters een bouwgrond langs de Guffenslaan aankopen om er een nieuw klooster op te trekken. Op 22 mei 1901 werd het ingewijd en op 17 mei 1902 consacreerde de Luikse bisschop mgr. Rutten de kerk.
De clarissen leefden in hun monasterium in rust en afzondering. Enkel in 1940 moesten ze, omwille van de Duitse invasie, enkele dagen het klooster verlaten. Ze waren vooral bekend omdat ze door hun gebeden zorgden voor mooi weer, in ruil voor levensmiddelen. Er zijn ontelbare 'eieren naar de clarissen' gebracht! Voor de carnavalisten was het een jaarlijkse traditie, die uitgroeide tot een apart onderdeel van het carnaval in de stad.
Dit kleine huisje in hun tuin trok mijn aandacht. Het staat net tegen de buitenmuur van het klooster. Zou dit een verborgen doorgang naar het leven buiten de muren kunnen geweest zijn?
Het klooster is nog tijdelijk te bekijken, want binnenkort wordt het omgebouwd tot serviceflats.ÂÂÂ