Niet ver van je huis!
Hasselt,
België
Geschiedenis: De Abdijsite Herkenrode is een stille getuige van een groots verleden, dat begint in 1179 in het centrum van het graafschap Loon. In 1217 wordt Herkenrode de eerste vrouwenabdij van de cisterciënzerorde in de Nederlanden. De adellijke dames die de abdij eeuwenlang besturen, drukken hun stempel op de regio. De abdij groeit uit tot een druk bezocht bedevaartsoord. Tot de Franse Revolutie kent de abdij afwisselend periodes van gewelddadig verval en enorme bloei. In 1796 moeten de zusters noodgedwongen vertrekken. De abdij wordt verkocht en verdeeld. Na 1820 verdwijnen door brand en afbraak de abdijkerk, de kloostergang en een groot deel van de oorspronkelijke kloostergebouwen.
De nog bestaande hoevegebouwen van de abdij en de zowat 100 hectare natuurgebied rond de site worden nu met respect voor het verleden gerestaureerd en herbestemd.
De Abdijsite Herkenrode is een project in ontwikkeling. Als je regelmatig terugkomt, zie je met je eigen ogen hoe het groeit.
Eenhoorn: De eenhoorn is een fabeldier, een kruising van een paard en een bok met een leeuwenstaart. Op zijn voorhoofd draagt het beest een enkele hoorn.
Volgens de legende is een eenhoorn zo sterk, dat geen jager hem kan vangen.
Maar als een maagd haar schoot opent en de eenhoorn legt zijn kop daarin, dan verliest hij zijn woeste aard en valt in een diepe slaap. In de christelijke beeldvorming is de eenhoorn zelfs het symbool van Jezus zelf.
In familiewapens is de eenhoorn het symbool voor kracht en dapperheid, maar in het wapenschild van de abdij van Herkenrode verwijst hij naar de christelijke symboliek, de kuisheid en de maagdelijkheid. Vandaag staat de opspringende eenhoorn ook in het logo van de Abdijsite Herkenrode voor het herrijzen van de site in zijn tot de verbeelding sprekende glorie.
Bier: Om een eeuwenlange traditie te herstellen lanceerde Herkenrode vzw, samen met Brouwerij Sint-Jozef uit Opitter het abdijbier Herkenrode.
Aan Robert Putman, voormalig ingenieur-brouwmeester van Cristal Alken, werd gevraagd het bier te ontwikkelen. Hij kreeg de opdracht mee om een bier brouwen met de stoerheid van de graven van Loon, de elegantie van de abdissen van Herkenrode en de aroma's van de inspiratietuinen.
Sinds 2009 heeft Herkenrode haar eigen abdijbieren: Herkenrode Tripel en Herkenrode Bruin. De Federatie van Belgische Brouwers kende de benaming en bijhorend logo van ‘erkend Belgisch Abdijbier’ toe, waardoor het Herkenrode-bier het tweede erkende abdijbier van Limburg werd.
(bron: website Abdijsite Herkenrode)