Belgische Ardennen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De Europese bizon

Belgische Ardennen,
België


De Europese bizon, verwant met de Amerikaanse, is het grootste zoogdier van het continent. De mannetjes wegen tot ongeveer 900 kg, de vrouwtjes 450 kg. Als graseter voedt hij zich ook met takken, schors en eikels. Vroeger was hij enorm verspreid over heel Europa en leefde in groepsverband in beboste gebieden. Volledig verdwenen in het wild sinds 1920 werd er met 13 individuen in gevangenschap een reddingsplan opgesteld. Vandaag zijn er terug ongeveer 3000, wat van de bizon nog steeds een zeer bedreigde diersoort maakt. Het Wildpark Domein De Grotten van Han werkt actief mee aan zijn bescherming. Nu kunnen we ze alleen nog terugvinden in volle vrijheid in de wouden op de grens tussen Belarus en Polen.

Het Wildpark Domein De Grotten van Han telt naast de Europese bizon een twintigtal andere soorten dieren die in onze streken leven of geleefd hebben. Deze dieren verblijven er in vrijheid - of halve vrijheid bij bedreigde diersoorten - op een gebied van 250 hectare. Bij de dieren die verdwenen zijn of verjaagd werden, zijn er enkele die men heeft kunnen ‘reconstrueren’, zoals de tarpan of de oeros. Andere bedreigde soorten worden nauwlettend gevolgd en nemen deel aan programma’s voor herinvoering.

Het wildpark is het enige park in België waar men de Europese ‘big five’ kan bezichtigen: de wolf, de bruine beer, de lynx, de Europese bizon en de veelvraat. Andere diersoorten die je er vinden kan zijn verschillende soorten vogels, herten, wilde paarden en steenbokken.Het wildpark heeft ook enkele adembenemende uitzichten. Het is mogelijk om met een safari-bus mee te rijden maar je kan ook te voet het park verkennen. De wandelroute is 5,5 kilometer lang.

Info: www.grotte-de-han.be