Belgische Ardennen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Herten zoeken in Han-sur-Lesse

Belgische Ardennen,
België


Behalve de prachtige grotten is er ook een erg mooi park in Han-sur-Lesse. Het natuurpark “Domein van de grotten van Han” is een prachtig natuurgebied aan de voet van de Ardennen en is 250 hectare groot. De dieren die er vrij rondlopen leven hier in hun natuurlijke habitat. Denk daarbij aan edelherten, damherten, reeën, Przewalski-paarden, everzwijnen en steenbokken. Tijdens onze wandeling in het park met o.a. prachtige uitzichten zagen wij ook dit jonge damhert. Het tere diertje bleef even nieuwsgierig staan toen het ons rook, maar dook daarna al gauw weer het bos in. Door deze mooie ontmoeting gingen we nog beter om ons heen kijken. En hoe langer we keken hoe meer herten we zagen in het bos.

Naast deze vrije dieren zijn er ook wilde dieren die gehouden worden in meer omsloten gebieden. Dit zijn de diersoorten die in het verleden wild hebben rondgezworven in deze regio of dieren die tegenwoordig worden bedreigd met hun voortbestaan. Denk daarbij aan de wolf, de bruine beer, de lynx en de veelvraat. Bij de dieren die verdwenen zijn of verjaagd werden, zijn er enkele die men heeft kunnen ‘reconstrueren’, zoals de tarpan of de oeros. Andere bedreigde soorten worden nauwlettend opgevolgd en nemen deel aan programma’s voor herinvoering.
Mocht je niet willen of kunnen wandelen dan is er ook een soort treintje die je naar de verschillende plekken brengt waar de dieren leven.

In 2015 is het wildpark verkozen tot ‘Het Beste Wildlife Dierenpark in België’ vanwege het unieke concept.