Antwerpen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Oude grandeur

Antwerpen,
België



24 juli 2015. We zijn in Antwerpen en drinken koffie in Café imperial op de Meir, een voormalig koninklijk paleis.
Daar zie ik deze man, die zo uit vroeger tijden lijkt te zijn gestapt.

Een stukje geschiedenis.
In 1811 verwerft Napoleon het rijke patriciërshuis en laat het volledig herinrichten. Zijn 'quartier général impérial’ of keizerlijke verblijfplaats wordt opgedeeld in vier appartementen – dat van hemzelf, dat van de keizerin, de hofdame en de grootmaarschalk. De salons worden bemeubeld en gedecoreerd in de typische empirestijl van het eerste Franse keizerrijk.
Na de nederlaag van Napoleon in Waterloo in 1815 wordt het Paleis ter beschikking gesteld van het koningshuis van de Verenigde Nederlanden. Koning Willem I en zijn zoon vertoeven er graag. De koning laat een prestigieuze ontvangstruimte inrichten, die je vandaag kan bewonderen als het Hollands salon.
Net zoals Johan Alexander van Susteren en Napoleon Bonaparte zal Willem I de voltooiing van zijn architecturale wijzigingen aan het Paleis nooit aanschouwen. In 1830 scheurt België zich af van Nederland en komt het Paleis op de Meir in handen van het nieuwe bewind.

In 1996 wordt de voormalige residentie overgedragen aan de Vlaamse Gemeenschap, die beslist om het een grondige restauratiebeurt te geven. Nu is het een horecagelegenheid.

Sla deze plek niet over als je in Antwerpen bent, een bezoek is echt zeer de moeite waard.

http://www.cafe-imperial.be