Antwerpen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Wijk Zurenborg

Antwerpen,
België


Zurenborg is de naam van een residentiële wijk in het zuidoosten van de Belgische stad Antwerpen. In twee gesneden door de spoorweg, die net als noordelijker in Borgerhout de oude muren van de vesting Antwerpen volgt, is de wijk opgesplitst tussen de Antwerpse districten Antwerpen en Berchem. De Plantin en Moretuslei vormt de noordgrens van de wijk.

De hoofdstraat is de Cogels-Osylei (waarvan je hier een woning ziet), in het Berchemse gedeelte, dat als geheel bekend is voor zijn architectuur. Een ander belangrijk centrum van de wijk ligt in het district Antwerpen: de Dageraadplaats, bijna volledig omzoomd door restaurants en op zonnige dagen één groot terras.
De wijk ontstond aan het einde van de negentiende eeuw. Voor Antwerpen is de wijk uniek daar het een van de weinige wijken in deze ontwikkelingsperiode was, die met een coherent stedenbouwkundig plan met een consistent stelsel van straten en pleinen tot stand is gekomen. Zurenborg kende in de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog door de massale stadsvlucht, een periode van verval. Daarin kwam vanaf de jaren zestig en vooral zeventig een kentering toen de wijk kunstenaars, intellectuelen, politieke hemelbestormers en andere "alternatievelingen" begon aan te trekken.
Inmiddels geldt de wijk Zurenborg als een goed voorbeeld in Antwerpen waar mensen van verschillende achtergrond goed met elkaar samenleven. bron: Wikipedia.
De wijk is prachtig, vooral voor fotografen. Het is wel een beetje lastig om die hoge statige huizen op de foto te krijgen want er rijdt een tram en die bedrading zit dan een beetje in de weg. Maar als je Antwerpen bezoekt, dan kan ik deze wijk zeker aanbevelen.