Antwerpen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

St.- Carolus Borromeuskerk

Antwerpen,
België


De St.-Carolus Borromeuskerk aan het Hendrik Conscienceplein in Antwerpen is een voormalige jezuïetenkerk in barokke stijl. De kerk werd ontworpen door leden van de jezuïetenorde, zoals François d'Aguilon en Pieter Huyssens. De kerk werd tussen 1615 en 1621 gebouwd bovenop de toenmalige Ankerrui (niet te verwarren met de huidige) voor die aansloot met de Minderbroedersrui.

Oorspronkelijk was de kerk gewijd aan Ignatius van Loyola, stichter van de jezuïetenorde. Na het opheffen van de orde in 1773 werd de kerk opnieuw gewijd, ditmaal aan Carolus Borromeus. Na enige tijd gebruikt te zijn voor godsdienstonderwijs is het gebouw sinds 1803 in gebruik als parochiekerk.

De kerk is een typisch product van de contrareformatie, waarin de katholieke Kerk probeerde met pracht en praal het volk weer aan zich te binden en waarin de jezuïeten een leidende rol speelden. De voorgevel is geïnspireerd op onder andere die van de Gesù-kerk in Rome, de moederkerk van de jezuïeten, en is acht meter hoger dan de kerk zelf. De kerk heeft een driebeukige, basilicale opzet. Boven de zijbeuken zijn galerijen aangebracht. Het koor wordt gemarkeerd door een toren.

Aan de decoratie van de kerk werden belangrijke bijdragen geleverd door Peter Paul Rubens, die zowel schilderijen als beeldhouwwerk verzorgde.

Tussen 1816 en 1830 wilde koning Willem I dit gebouw in een versoberde vorm ontdaan van barokke pracht en praal als Nederlandse Hervormde Kerk inrichten.

Bij de restauratie van de jaren 1980 werd de kerk opnieuw in barokke stijl ingericht. Boven het altaar hangt telkens één schilderij; met een oud mechanisme wordt dit drie maal per jaar gewisseld nl: Aswoensdag, Paasmaandag en 14 augustus.

De kerk heeft een uitgang die uitkomt in de Antwerpse Ruien, deze is goed te zien tijdens een Ruienwandeling, wat het effectieve doel was van deze doorgang is tot op heden niet zeker.
bron: Wikipedia.
Ik heb de foto ook gemaakt vanuit die doorgang. (graag even openen)