Antwerpen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een verrassend mooie kerk in Antwerpen

Antwerpen,
België


Bij elk stedenbezoek probeer ik minstens één kerk van binnen te bekijken. In Antwerpen ligt het dan voor de hand om naar de Onze.-Lieve.-Vrouwekathedraal te gaan. Maar voor iedereen die daar al eens geweest is heb ik een verrassende andere tip: loop een minuut of vijf verder, richting Schipperskwartier. Dan kom je bij de Sint-Pauluskerk op de Veemarkt. Daar kun je iedere dag van 14.00 uur tot 17.00 uur genieten van een interieur, waar gotiek en barok schitterend samen gaan.

Het is de voormalige kloosterkerk van de Dominicanen (uit 1571) met mooie barokaltaren, 200 beelden (van onder andere de beroemde beeldhouwer Artus Quellin) en meer dan 50 schilderijen (van onder andere Jordaens en Rubens). Bezoek dan ook het fraaie Rozenkransaltaar, de schatkamer en de calvarietuin met een imposante kruisberg. Deze tuin is de eerste verrassing die je tegenkomt als je door de poort richting kerk loopt.

Het hoogaltaar is gemaakt van wit en zwart marmer, dus in de kleuren van de Dominicanen. Wit symboliseert de kleur van de armoede en zwart van de rouw voor de zonde.
Met wat geluk hoor je er het prachtige orgel klinken, dat scoort bij de top tien van historische orgels in Europa.
De beeldhouwkunst bij alle tien biechtstoelen is je aandacht beslist waard. Heel veel details wijzen op de strijd tussen goed en kwaad. Als je gaat tellen zul je er zo’n 500 engeltjes aantreffen. Mensen die veel details willen ontdekken raad ik aan om met een rondleiding mee te lopen. Dan zul je onderweg ook een veelvoud aan maskers ontdekken. Tot in de kloostergang lachen die je toe.

In 1968 werd de kerk door brand zwaar beschadigd. Omwonenden wisten een groot deel van de kunstwerken in de nacht uit het interieur te redden. Er draait een videoband in een van de zijruimtes waarop je die reddingsactie goed kunt volgen. De restauratie van de kerk liet lang op zich wachten; pas na twintig jaar kreeg het gebouw weer een dak.
Gelukkig kunnen ze nu weer heel trots zijn op het prachtige interieur.