Antwerpen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vrijheid & waardigheid

Antwerpen,
België


"Sinds de grote oversteek door Columbus in 1492 vestigden zich Europeanen in wat de Nieuwe Wereld werd genoemd, ten koste van de inheemse bevolking. De Portugezen begonnen met rietsuikerplantages in Brazilië te laten bewerken door slaven uit Afrika. Dat werd overgenomen door alle koloniserende Europese staten. Samen verscheepten zij in deze trans-Atlantische slavenhandel in ruim tweehonderd jaar meer dan twaalf miljoen Afrikanen. Ruim 550.000 van hen werden getransporteerd door Nederlanders.
Aan het einde van de 18de eeuw nam de verontwaardiging over de slavenhandel toe, ook in Nederland. Onder druk van de Engelsen werd de slavenhandel in 1814 verboden. Pas op 1 juli 1863 volgde in Nederland de afschaffing van slavenarbeid en slavernij, als een van de laatste landen in Europa.."
België heeft zo haar eigen verleden ook.

Vanavond keek ik naar de tv-reportage over de herdenking ´150 jaar na de afschaffing van de slavernij´ in Amsterdam. Met verbazing zag ik de tekeningen/afbeeldingen uit die tijd - hoe volledig bizar om mensen te kopen en verkopen, te bezitten etc. En wat is er gelukkig veel veranderd in het bewustzijn van mensen tussen zeg maar Columbus en Columbus.

Eerder vandaag maakte ik deze foto op de Meir in Antwerpen.