Antwerpen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Taalrommelzootje

Antwerpen,
België


Graffiti is al eeuwenoud. Maar de moderne graffiti-stijl heeft zijn oorsprong in de twintigste eeuw. In de jaren '60 zetten jeugdbendes in Philadelphia met viltstift hun tag (handtekening) op muren, gebouwen, treinstellen en metro's om hun territorium af te bakenen. Ook communiceerden ze via graffiti over wat de regels in hun buurt waren.
Jongeren en politieke activisten namen deze nieuwe uitingswijze over. Al snel waaide de trend over naar New York, waar de viltstift vervangen werd door de spuitbus en met name jongeren uit de ghetto's aansprak. Het zetten van hun tag uitte de behoefte om een eigen identiteit te hebben en opgemerkt te worden.

In de jaren '70 ontwikkelde de graffiti zich richting kunst. Creativiteit en originaliteit werden steeds belangrijker en verschillende graffitistijlen ontstonden. Graffiti-artiesten verwerkten steeds meer teksten in hun werken.
Maar het is soms een puzzelsport om ze te ontletteren. Wat staat er allemaal? Wie heeft dit gemaakt? En waarom?
In het centrum van Antwerpen lopen de stadsbewoners het zonder te zien voorbij. Het is een deel van de stad geworden. Een gewoonte. En niemand valt het meer op...