Durres

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Romeins met middeleeuwen

Durres,
Albanië


Durres is de havenstad van Albanie en op de eerste plaats een werk - en woonstad en als zodanig niet een van de grootste trekpleisters van Albanie. Toch zijn er voor de reiziger een aantal aantrekkelijke dingen te vinden. In de kleine binnenstad is een aantal aardige straten van de haven naar de grote moskee met terrasjes en een Italiaanse atmosfeer, waar je bijvoorbeeld heel goed ijs kan krijgen.
Het hoogtepunt is echter een bezoek aan het het grootste Romeinse amfitheater van de hele Balkan. Ten tijde van keizer Hadrianus werd het theater gebouwd en oorspronkelijk gebruikt voor bijvoorbeeld gladiatorengevechten. De bouwstijl van het theater is typisch Romeins, al zijn er ook Griekse accenten te onderscheiden. Het bouwwerk bood zitplaatsen aan 15.000 mensen.
Het grappige is dat het nog niet geheel is opgegraven. Een deel van de tribunes is toegankelijke maar een gedeelte is nog afgezet en er staat nog een huis bovenop dat eerst nog onteigend moet worden voor het eraan kan worden toegevoegd. Het theater bevindt zich op een hoog gedeelte van de stad en langs de randen staat gewoon een woonwijk die er later op is gebouwd.
Een prachtig en merkwaardig element is een 6e eeuwse kapel die met het complex is vermolten. Binnen fantastische frescoes in een verschrikkelijke staat die zwaar te lijden hebben van weer en wind en groen zijn uitgeslagen van het vocht. Er is boven de ingang van het kapelletje een lelijke plastic kap aangebracht om de directe regenvan buiten te houden. Schrijnend dat zulke unieke vroeg Christelijke kunst onder zulke omstandigheden moet lijden.
Al met al is het een bijzonder complex en zeer de moeite waard om te bezoeken.