Zuid Vietnam

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

In het gelid

Zuid Vietnam,
Vietnam


Als je het zuiden van Vietnam bezoekt, breng dan zeker ook een bezoek aan de grote Cao Dai-tempel in de regio Tay Ninh. De religieuze beweging Cao Dai werd in 1926 gesticht en de aanhangers geloven dat alle godsdiensten van de wereld een deel van de waarheid bevatten en zij proberen al deze deeltjes van de universele waarheid bijeen te brengen. Diverse heiligen en goden van verschillende godsdiensten zijn overgenomen en elementen uit het confucianisme, boeddhisme en taoïsme zijn sterk vertegenwoordigd. De tempel heeft een gewelfd blauw plafond met gouden sterren en de zijwanden en pilaren zijn geschilderd in felle kleuren en rijkelijk versierd met draken. Het doet erg zoet en kitscherig aan.

We zijn op tijd aanwezig om een dienst bij te wonen..... een bijzondere ervaring! Helaas mogen we alleen vanaf het balkon achter in de tempel foto's maken.

Op wat schelle en eentonige muziek en gezang lopen de gelovigen, allen in het wit gekleed, in processie de kerk binnen en zoeken hun plek: alles strak georganiseerd en in volledige symmetrie. Als zij eenmaal strak in het gelid staan, de vrouwen en mannen gescheiden, komen de hoogwaardigheidsbekleders binnen. Zij zijn als enigen niet in het wit gekleed.....