Sapa

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

H'mong babbels

Sapa,
Vietnam


Bij het maandthema "locals in gesprek" moest ik aan deze ontmoeting denken. In ons programma stond een bezoek aan een Black H'mong dorp in de buurt van Sapa gepland. Onze gids was zelf een Black H'mong en vroeg of we het leuker zouden vinden om naar zijn dorp te gaan. Natuurlijk, geen twijfel mogelijk. Hij waarschuwde wel dat er waarschijnlijk al flink gedronken was om het binnenhalen van de oogst te vieren. Dat feest was bij zij ouders thuis en zijn vrouw en kinderen zouden daar ook zijn.
Het huis van de ouders van de gids was nog helemaal traditioneel. Enkelplanks met kieren, een rieten dak, donker, een slaap-, kook- en woongedeelte. Het meubilair was heel eenvoudig, maar de ontvangst des te hartelijker.
Toen we binnenkwamen was er al aardig wat rijstwijn naar binnen gewerkt. Uiteraard moesten wij ook proeven of beter gezegd flink meedrinken, want er werd voortdurend bijgevuld. De gesprekken waren uitbundig en luidruchtig. Vandaag vieren ze het binnenhalen van de rijst in dit huis en morgen doen ze het over bij de buren.