Ho Chi Minh stad (Saigon)

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Toetjesman

Ho Chi Minh stad (Saigon),
Vietnam


Ho Chi Minh Stad (Saigon) staat natuurlijk bekend om zijn streetfood! Op elke hoek kun je heerlijk vers eten. De standaard maaltijden zoals pho bo, bun thit nuong e.d. zijn zeker de moeite waard om te proberen en eigenlijk een must als je in Vietnam en/of in Saigon bent.

Wat minder bekend onder de westerse toeristen wellicht, zijn de warme Vietnamese toetjes (che nong in het Vietnamees). In het westen is er niet zoiets vergelijkbaars (voor zover wij weten!). Denk hierbij aan kleine schoteltjes met warme, zoete 'soep'. Er zijn heel veel verschillende soorten en zo heeft elk kraampje zijn eigen specialiteit. In het algemeen worden deze toetjes gemaakt van bakbananen, bonen, mais, kokos etc.

Op straat vind je ook veel koude varianten maar tijdens een heftige regenbui zoals je ze vaak in Azië meemaakt, kwamen wij dit 'kraampje' tegen. Een echt kraampje kun je het niet noemen: de eigenaar/kok zit op een plastic stoeltje met enorme pannen om zich heen. Achter hem heeft hij een berg kommetjes met lepels die allemaal zwemmen in een teiltje met dubieus afwaswater. Toch moet het een goed kraampje zijn, want wij zien allemaal maar lokale bevolking om hem heen zwermen én hij heeft het druk. De man kan amper zijn bestellingen aan en ook zijn zoon zit zich een ongeluk de che's in plastic zakjes te scheppen voor de take away's.

Nieuwsgierig nemen wij plaats op de plastic stoeltjes maar omdat wij met ons westerse lengte amper op de stoeltjes passen krijgen wij een upgrade naar een wat groter krukje :-). Omdat het voor ons onbekend was wat hij serveerde wezen wij maar willekeurig 3 pannen aan. Het bleek geen verkeerde keuze: wij kregen 3 kommetjes met overheerlijke warme smurrie. Bij vrijwel elke hap vroeg de man of het smaakte, geweldig! En oh ja, 1 kommetje kostte 6000 dong, omgerekend 25 cent.

Later hoorden we dat deze toetjesman een legende was in District 3, Saigon. Hij maakt al jaren de beste warme che's van Saigon en is al regelmatig in de krant geweest :-). Wil je de warme smurries zelf een keer proberen? Hij staat/zit op Vo Van Tan, vlakbij nummer 245. Als het donker wordt, komt hij pas te voorschijn. Je kunt hem niet missen want hij heeft het drukste kraampje van de straat. Eet smakelijk!