Dubai

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Boekentip, Dubai, een fascinerende geschiedenis

Dubai,
Verenigde Arabische Emiraten


De vooruitziende blik van [b]Sheikh Rashid [/b]( van Dubai), zijn durf en perfecte timing in combinatie met de grote portemonnee van sheikh [b]Zayed[/b] (Abu Dhabi) hebben de basis gelegd voor het superproject dat DUBAI heet.
Nadat Rashid zijn vader Saeed in 1958 had opgevolgd, begon hij in een zeer hoog tempo alle infrastructurele plannen, die hij al jaren koesterde, uit te voeren. Te beginnen met het uitbaggeren van de Creek, het aanleggen van electriciteit, de aanleg van een vliegveld, het bouwen van wegen en later : het aanleggen van een enorm droogdok.
Zijn drijfveren waren simpel en direct. Zo sprak hij bij het opperen van een plan voor het bouwen van een vliegveld de volgende historische woorden: " If a person lands in Dubai, he will take a taxi, buy a packet of cigarettes, have a meal...and we will all benefit"
Stug volhardend in zijn principes van vrijhandel en "open skies" wist hij veel kapitaalkrachtigen te verleiden tot het investeren in Dubai. Hij gaf dikwijls een stuk grond weg met de plicht voor de ontvanger om dit te gaan ontwikkelen.
Dit beleid werd voortgezet door een van zijn zonen (Mohammed), sedert 2006 de sheikh van Dubai, maar voor die tijd al plannen smedend en utivoerend die Dubai tot een grote toeristische trekleister moesten maken.
Dubai had en heeft nauwelijks inkomsten uit de olie en sheik Zayed van het olierijke Abu Dhabi heeft nog al eens financieel de helpende hand uitgestoken en vooral een belangrijke rol gespeeld bij het handhaven van de vrede in de VAE.
Dit alles en nog veel meer kun je lezen in het fascinerende boek:

[b]DUBAI, the story of the world's fastest city[/b]
Auteur: Jim Krane
Uitgever: Atlantic Books
ISBN: 978 184887 008 6 (paperback)

Jim Krane gaat ook in op de problematische aspecten van bijvoorbeeld de gastarbeid (soms dicht bij slavernij) en beschrijft de gevolgen voor Dubai van de wereldwijde crash in 2008.
KORTOM: Dit boek is een must voor Dubai-gangers, maar ook zeer leerzaam en onderhoudend voor Couch Potatoes!