Oost Anatolie

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ishak Pasha paleis

Oost Anatolie,
Turkije


Het paleis van Ishak Pasha is een grotendeels ingestort Ottomaans paleis dat zich op een heuvel in de Turkse provincie Agri in Oost-Anatolië bevindt. Het ligt vijf kilometer ten oosten van de stad Dogubeyazit.

Het paleis werd gebouwd in opdracht van Colak Abdi Pasha. Met de bouw werd gestart in 1685. Volgens de incriptie in de deur, is het harem voltooid door zijn kleinzoon Ishak (Izaak) Pasha in 1784.

Het paleis is meer een complex van gebouwen dan een paleis. Het is het tweede administratieve campus, na het Topkapi-paleis in Istanboel en het bekendste paleis wat gebouwd is in recentere jaren.

Op een heuvel, vijf km ten oosten van Dogubeyazit is het paleis gebouwd. Het was het grootste monumentale gebouw in het Ottomaanse Rijk uit de Lale Devri periode. Het is een van de meest onderscheidende en beste voorbeelden van de 18e-eeuwse Ottomaanse architectuur en het is daarnaast voor de kunstgeschiedenis erg waardevol.

Het paleis was gebouwd in een periode waarin kastelen niet meer garant stonden voor de veiligheid en waarin vuurwapens werden ontwikkeld. De verdediging van het paleis naar de heuvelkant in het oosten is zwak, met de hoofdingang als zwakste punt. De structuur van de hoofdingang, wat bekwaam was afgewerkt, is niet anders dan van andere ingangen van paleizen in Istanboel en op andere plaatsen in Anatolië.

Het Paleis van Ishak Pasha is een zeldzaam voorbeeld van de historische Turkse paleizen.
bron: Wikipedia

Dit is echt een must-see. Het ligt afgelegen in een geweldig landschap. Het gebouw is prachtig om te zien. Op het moment dat ik er was, waren ze restauratiewerkzaamheden aan het uitvoeren. Ik zal van dit gebouw een serie plaatsen zodat goed te zien is, hoe mooi dit gebouw is.