Egeische zee

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het Huis van de Maagd Maria vlak bij Efeze

Egeische zee,
Turkije


Rondom Efeze kan je kennismaken met gebouwen, ruïnes en monumenten die met verschillende geloven te maken hebben.

Ongeveer 9km van Efeze ligt Het Huis van de Maagd Maria - Meryem Ana Evi wat bovenop de berg Koresssos ligt die je via een slingerende weg bereikt. Na de parkeerplaats zie je vrij snel een Mariabeeld die je met uitgestrekte armen begroet. Iets verder ligt het met rotsblokken en cement gebouwd klein huisje. Het is omringd door bomen en men heeft toegang via een kleine deur. Men komt dan in een voorportaal. Aan de linkerzijde zie een geschenk van een van de 3 pauzen, Leo XII, Peter X en LeoXIII die hier geweest zijn en gezegd hebben dat Maria in Efeze heeft geleefd.

Het werd daardoor begin van de 20e eeuw heilig verklaard. Het is nu een bedevaartsoord voor zowel Christenen en Moslims. Dit omdat Maria ook een aantal keren in het heilige boek van de moslims de Koran genoemd wordt. Zelfs een heel hoofdstuk is aan de Heilige Maagd gewijd.

Hierna kom je in een grotere ruimte waar in een nis een Mariabeeld staat. Wat opviel was dat ze geen handen had. Men mag hier niet fotograferen en filmen. Maar dat is natuurlijk vanzelfsprekend zou men zeggen omdat men toch andermans geloof respecteert. De sfeer was zo dat je het idee had in een kerk/kapel te zijn. Na een andere kleine ruimte kan je buiten kaarsen aansteken.

Tip: Ga einde van de middag rond 16uur dan is het rustiger en kan je waarschijnlijk snel naar binnen lopen. In de vroege middag komen de meeste toeristenbussen.

Na het huisje loop je via een dalend pad naar de parkeerplaats. Je komt dan langs een stenen muur waar mensen allemaal briefjes hadden gehangen. Aangezien er vele hingen maakte het wel indruk op me dat mensen hier hun wensen deden. Dacht even aan de Klaagmuur in Jeruzalem.

Vooral van de Christelijke en Moslim geloof hebben we hier weer wat bijgeleerd.