Egeische zee

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Johannesbasiliek in Selçuk een extra bezoek na Efeze

Egeische zee,
Turkije


Vele toeristen gaan naar Efeze een oude stad met Griekse en Romeinse invloeden. Een van de vele archeologische overblijfselen niet ver van Kusadasi en Izmir bij de stad Selçuk.

Maar rondom Efeze zijn nog meer bezienswaardigheden die je kan bezoeken b.v. de restanten van de Johannesbasiliek in Selçuk op de heuvel Ayasoluk. Hier zou de apostel Johannes zijn begraven in een kleine kerk op de top van het lage plateau. Hiervan zie je nu nog enkele gerestaureerde restanten met diverse zuilen en de grafkamer met gerestaureerde mozaïeken. Ook is er nog een fresco uit de 10de eeuw te zien onder een overkapping met glas ervoor van Christus geflankeerd door een onbekende heilige een de rechterkant en Johannes aan de linkerkant. Deze is goed bewaard gebleven alleen doordat het achter glas zit soms door spiegeling moeilijk te zien.

Verder zie je vanaf het plateau bij de Basiliek de Isa Bey Moskee. Een in 1375 gebouwde moskee in een karakteristieke pre-Osmaanse stijl wat je blijkbaar niet vaak tegenkomt. Deze hoge rechthoekige moskee heeft in het midden twee prachtige zuilen met koepels en nog 1 toren. Bij de bouw zijn materialen gebruikt van de ruïnes van Efeze. Als je verder van de heuvel kijkt zie je nog enkele restanten van de tempel van Aramis. Maar helaas niet veel meer van over. Boven op de heuvel zie je verder de burcht van Ayasoluk.

Ongeveer 9 km van Efeze ligt het Huis van de Maagd Maria waar je ook nog naar toe kan gaan. Zie hiervoor de tip hierover.