Egeische zee

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Aphrodisias een Hellenistisch en Romeinse stad

Egeische zee,
Turkije


De Egeïsche Zee is een deel van de Middellandse Zee wat tussen Griekenland en Turkije ligt. Hier liggen vele oude antieke steden en opgravingen. Wij zijn naar Aphrodisias gegaan een oude stad wat genoemd is naar Aphrodite, de Griekse godin van de liefde. Deze ligt nabij het dorp Geyre ongeveer 3 uur rijden van de toeristische plaatsen Ku?adas?, Bodrum en Izmir.

Nadat je je auto geparkeerd hebt wordt je met een tractor en aanhanger met zitplaatsen naar het archeologische park gebracht. Kaartjes, 10Turkse Lira kan je hier kopen. Daarna loop je via een elektronische poortje naar binnen.

Langs de toegangsweg zie je vele graftombes vaak met uitgehouwen hoofden, figuren of andere decoraties. Enkele honderden meters verder kom je bij een plein met restaurant, winkel en een museum (op maandag gesloten) waar je verschillende soorten beelden, reliëfs en andere artefacten uit dit gebied vindt.

Hierna kom je bij de oude vooral Hellenistisch en Romeinse stad. Je ziet hier de Tetrapylon een toegangspoort die gerestaureerd is en 4 groepen Korinthische zuilen heeft met mooi uitgehouwen figuren. Ga zeker naar het Romeinse stadion, volgens onze gids het grootste ter wereld die er nog bestaat (vroeger 30.000 zitplaatsen-262m lengte–59m breed) Het werd gebruikt voor atletiek wedstrijden, toernooien en gladiatorgevechten. Toen ik daar bij het stadion stond kon ik wel bedenken hoe het geweest zou zijn bij een dergelijk toernooi of gevecht.
In het hoofdgedeelte van het complex vindt je de Tempel van Aphrodite waarvan nu nog 14 zuilen overeind staan die men opnieuw heeft opgetrokken. Verder vindt je er het Odeon (concerthal) en de thermen van Hadrianus. Hierbij een beeld van een mannelijk torso. Verder lopend kom je bij de Agora een grote publieke markt-ontmoetingsplaats waar diverse zuilen nog overeind stonden. Als je erlangs loopt kom je bij een heuvel waar je het geheel kan overzien. Er is ook een mooi halfrond theater met oorspronkelijk 8.000 zitplaatsen die vrij steil waren. Deze had een podium van de ene naar de andere kant met zuilenrij (ca.14 stuks) met drager.

Er was ook een religieus heiligdom het Sebasteion met een stuk van een van de gebouwen. Hier heeft elke verdieping andere kolomstijlen. De 1ste verdieping heeft Dorische, het midden Ionische en de 3de verdieping kleinere halve Korinthische zuilen. Op de 2de en 3de verdieping vele mooie reliëfs (beeldhouwwerken) van mythologische scènes en leden van de keizerlijke familie.

Zeker een bezoek waard als je van archeologie houdt.