Centraal Anatolië

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

In compassion and grace be like sun

Centraal Anatolië,
Turkije


Mevlana Celaleddin-i Rumi werd in 1207 geboren in het huidige Afghanistan, maar zijn familie werd genoodzaakt te vluchten naar Konya in Turkije vanwege de Mongolen. Zijn vader was een vooraanstaand prediker en na zijn dood nam Mevlana zijn positie over.
Geïnspireerd door de dichter en filosoof Semseddin, begon Mevlana gedichten te schrijven over de almachtige liefde. Mevlana predikte vrijheid om jezelf te uiten ongeacht je geslacht, ras, leeftijd of religie. Een van zijn zeven uitspraken: “In tolerance be like a sea”.
Mevlana richtte de broederschap van de dansende derwisjen op, die door hun dansen één trachten te worden met de almachtige. Zijn volgelingen gaven hem de naam Mevlana, wat Groot Meester betekent.
Deze lamp hangt op de binnenplaats boven de fontein van het Mevlana kloostermuseum in Konya. De lamp is versierd met derwisj hoofddeksels. Links is de ingang van het mausoleum, waar gelovigen eer kunnen bewijzen aan de meester, die op 17 december 1273 overleed. De derwisjen dansten op deze datum rond de fontein in de 'nacht der vereniging'.